Omia voimavaroja ei arvosteta

TS/Jonny Holmén<br />"Jollei yliopiston henkilöstöpolitiikka laskeudu norsunluutornistaan, uhkaa korkeasti koulutettujen akateemisen huippututkijoiden pako ulkomaille kiihtyä", toteaa kirjoittaja.
TS/Jonny Holmén
"Jollei yliopiston henkilöstöpolitiikka laskeudu norsunluutornistaan, uhkaa korkeasti koulutettujen akateemisen huippututkijoiden pako ulkomaille kiihtyä", toteaa kirjoittaja.

Haluaisin kommentoida Turun Sanomissa 31.1. julkaistua artikkelia Turun yliopistosta ja sen imagosta. Mielestäni ongelma ei ole Turun yliopiston imagossa ulospäin, vaan siinä että Turun yliopisto elää norsunluutornissa työnantajana. Yliopiston ulkopuolelta on turha odottaa imagon kohennusta, jos ei yliopisto itse ala arvostamaan omia voimavarojaan.

Työnantajana yliopisto ei ole kuullutkaan termistä "Human Resources", joka on tällä hetkellä avainsana kaikessa menestyvässä ihmisten tietoihin ja taitoihin perustuvassa toiminnassa. Jollei yliopiston henkilöstöpolitiikka laskeudu norsunluutornistaan, uhkaa korkeasti koulutettujen akateemisten huippututkijoiden pako ulkomaille kiihtyä. Tutkimustoiminta on jo valmiiksi niin kansainvälistä ja sosiaalista, että työpaikan sijainnilla ei ole tutkijalle itselleen merkitystä.

Rehtori Keijo Paunio mainosti, kuinka yliopisto on avoin ulospäin, ja kuinka tutkijat käyvät hakemassa ja viemässä tietoja ja taitoja ulkomailla. Hän unohti mainita, että tämä ei ole mitenkään yliopiston ansiota: suurin osa tutkijanvaihdosta perustuu tutkijoiden itsensä hakemiin ja järjestämiin apurahoihin ja sopimuksiin.

Rehtori Paunio viittaa myös yliopiston ulkopuolisiin rahoituslähteisiin, jotka muodostavat kolmanneksen yliopiston rahaliikenteestä. Nämäkin ovat suurimmaksi osaksi yksittäisten tutkijoiden henkilökohtaisen panostuksen ansiota. Missä muussa työpaikassa työntekijän jatkokouluttautuminen ja työntekeminen perustuu kokonaan hänen itsensä maksamille ja hankkimille varoille ja työvälineille?

Koska yliopistolaitoksen perustehtävä on pitkäjänteisen tutkimuksen teko ja korkeatasoisen opetuksen antaminen, pitäisi yliopiston myös sitoutua työntekijöihinsä. Yksi asia on palkkauksen taso. Jos halutaan kouluttaa ajantasalla olevia työelämän vaatimukset täyttäviä opiskelijoita, opettajien tietojen pitäisi myös olla sillä tasolla.

Nyt opettajien palkkaus on niin alhainen muuhun yhteiskuntaan nähden, että harva palaa työelämäkokemusta hankittuaan takaisin yliopistoon tutkijaksi ja kouluttajaksi, koska ansiotaso putoaa jopa puoleen.

Toinen ongelma on työsuhteiden pituus. Mikä muu työnantaja saa ketjuttaa työsuhteita 1 kuukauden - 1 vuoden pätkiin ammattijärjestöjen siihen puuttumatta? Nykyisin keskiryhmäläisillä, tutkimus- ja opetustyöstä vastaavilla henkilöillä viranhoito perustuu lyhyisiin pätkiin, koska säästötoimet eivät salli virkoja täytettäväksi vakinaisesti.

Säästötoimet ovat myös vähentäneet tutkimuksessa avustavan henkilökunnan määrän minimiin, mikä vaikeuttaa ja hidastaa erityisesti kokeellista tutkimusta. Laitokset elävät kädestä suuhun kuukauden kerrallaan.

Jos ihminen jaksaa tehdä arvokasta työtä työnantajalle, joka tarjoaa hänen kykyihinsä ja koulutukseensa nähden alipalkkaa, ja työvälineiksi ainoastaan lämmön, veden, sähkön ja pätkivän tietoverkon, kannustuksen ja tyydytyksen täytyy löytyä muualta.

Se ei löydy optioista tai Vuoden Yrittäjä -cocktailkutsuilta. Se löytyy siitä, että taas on yksi "opetuslapsi" saanut aikaiseksi ansiokkaan väitöskirjan, tai tutkimustyön tulokset on julkaistu alan arvostetussa tieteellisessä lehdessä.

Se on ainoa norsunluutorni, jossa yliopistotutkija elää: kannustimeksi riittää oman tiedeyhteisön antama hyväksyntä ja tunnustus.

Rivitutkija

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.