Maataloustuki on
epäterve luomus

TS/Jonny Holmén<br />Kirjoittajan mukaan vain ravintotuotannossaan omavarainen kansa voi olla itsenäinen ja vapaa.
TS/Jonny Holmén
Kirjoittajan mukaan vain ravintotuotannossaan omavarainen kansa voi olla itsenäinen ja vapaa.

Eräät poliitikot lähinnä vasemmalla laidalla kuuluvat olevan sitä mieltä, että maataloustukia kuuluu maksaa ainoastaan tilalla asuville päätoimisille viljelijöille - siis ei kenellekään? Onhan nimittäin niin, että EU-tukilappuja täyttäessämme emme oikeastaan ole "omassa työssä", vaan työskentelemme, jotta voisimme tuottaa elintarvikkeita alle tuotantokustannusten.

Koko tukijärjestelmä on sairas luomus. Ei mitään muutakaan tuotetta väkisin subventoida kuluttajille edulliseksi . Samaa periaatetta noudattaen voitaisiin vaatia, että jokaisella suomalaisella perheellä olisi oikeus uuteen turbosaabiin joka kolmas vuosi hintaan 20000 mk, loppu sitten korvattaisiin autotehtaalle ja sen työntekijöille jollain epämääräisellä tukiaisella.

Hyvä esimerkki perustuotteesta maksetun hinnan ja lopputuotteen hinnan välillä on mallasohra: Otetaan yhden hehtaarin mallasohrasato, esim. 3500 kg. Tuottajalle maksettava hinta on luokkaa 70 penniä kilo, hehtaarilta bruttotuotto siis luokkaa 2500 Mk. Kun siitä sitten maksetaan kaikki tuotantokustannukset, jotka ovat yhteensä noin 3700 mk, niin pakkaselle menee ja voimakkaasti. Tarvitaan siis tukiaisia?

Entäpä lopputuotteen, oluen hinta, vastaavalta tuotantoalalta laskettuna: 3000 kg:sta mallasohraa saadaan noin 15000 litraa olutta, siis 45000 kolmanneslitran pullollista. Kun nämä lopulta myydään ravintolassa esim. hintaan 10 mk, lopputuotteelle hintaa kertyy jo 450000 mk. lmeisesti joku muukin kuin viljelijä saa siis leipänsä tästä tuotantoketjusta.

Ruoka ja sen hinta on vallan väline. Painamalla ruuan hinta keinotekoisesti alas pidetään kansa tyytyväisenä - maanviljelijoita nöyryyttäen ja alistaen.

Vain sellainen kansa, joka on omavarainen ravinnon tuotannossa, voi olla itsenäinen ja vapaa.

Tämä vapaus loppuu sinä päivänä, jolloin ruoka loppuu. Maapallon kokonaisuutta katsoen tämä päivä ei ole kovin kaukana: leipäviljavarastot riittävät tällä hetkellä noin 50 päivää, jos tuotanto syystä tai toisesta totaalisesti loppuu.

Tätä ei tietenkään kukaan toivo. Kuitenkin pienemmätkin häiriöt saattavat äkkiä korottaa esim. viljan maailmanmarkkinahintaa tavalla, jota ei pysty mitenkään ennakoimaan. Jos oma elintarviketuotantomme tulevaisuudessa on "kannattamattomana ja kalliina" lopetettu, ja edelläkuvatun kaltainen häiriötilanne tulee, luulen että silloin joku muistelee lämmöllä maanviljelijää.

Jota silloin ei enää ole.

Pertti Hemmilä
maanviljelija ja poliisi

Halikko

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.