Liikenteessä otettava
muutkin huomioon

TS/Ari-Matti Ruuska<br />Kirjoittaja perää liikenteeseen kohteliaisuutta, arvostetaanhan sitä muussakin elämässä.
TS/Ari-Matti Ruuska
Kirjoittaja perää liikenteeseen kohteliaisuutta, arvostetaanhan sitä muussakin elämässä.

Vastaus Mervi Östermanille (TS 22.1.). Suojatien käytölle on kaksi selkeätä pykälää tieliikennelaissa. Pykälä 32: "Suojatietä lähestyvän ajoneuvon kuljettajan on ajettava sellaisella nopeudella, että hän voi tarvittaessa pysäyttää ennen suojatietä. Kuljettajan on annettava esteetön kulku jalankulkijalle, joka on suojatiellä tai astumassa sille.

Jos ohitettava ajoneuvo tai raitiovaunu on pysähtynyt suojatien eteen tai peittää näkyvyyden suojatielle, sitä ei saa ohittaa pysähtymättä, ellei ohittajan ja ohitettavan väliin jää suojakoroketta tai vapaata ajokaistaa."

Pykälä 44: "Jalankulkijan on ylitettävä ajorata suojatietä kulkien, jos se on lähellä. Muuten ajorata on ylitettävä kohtisuoraan ja yleensä risteyksen vierestä. Suojatielle tai muuten ajoradalle astuvan jalankulkijan on noudatettava sitä varovaisuutta, jota lähestyvän ajoneuvon etäisyys ja nopeus edellyttävät. Hänen on ylitettävä ajorata tarpeettomasti viivyttelemättä."

Ajorataan rinnastetaan tässä pykälässä pyörätie ja raitiotie.

Kummallakin osapuolella on selkeästi vastuunsa, mutta jos ajoneuvon kuljettajaa ei ole opetettu, tai hän ei ole itse oppinut katsomaan jalkakäytävälle edes suojatien läheisyydessä, hän ei ilmeisesti voi nähdä suojatielle astuvaa jalankulkijaa - puhumattakaan siitä, että antaisi esteettömän kulun jalankulkijalle.

Pyrittäessä parempaan liikennekulttuuriin taajamassa ja yleisemminkin vastuuntuntoisempaan liikkumiseen on, otettavat toiset ihmiset entistä paremmin huomioon.

Miksi liikenteessä täytyy olla erilaiset kohteliaisuusarvot kuin muussa elämässä.

Liikenneturvallisuusterveisin
Antero Aho

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.