Päivän pistot -kolumni
Aimo Massinen:
Väärä vaaliveikkaus

Media suoltaa puolueiden kannatuskyselyjä kuin liukuhihnalta ja analysoi niitä tärkeän näköisenä. Mikään ennuste ei silti sellaisenaan toteudu. Sillä se olisi kaikkien aikojen yllätys, jos yhtään yllätystä ei tulisi!
Jokainen vaalispekulointi on siis väärä vaaliveikkaus. Tässä on yksi sellainen.

Keskustalle ennustetaan oppositioasemansa turvin suurinta menestystä. Jos puolue ei pääse selvästi suurimmaksi puolueeksi, se on kokenut tavallaan tappion.
Muinainen maalaisliitto nojasi raamattuun ja lakikirjaan. Nykyinen keskusta jättää kansalaiset oman onnensa nojaan.
Kepu seisoo tai kaatuu työreforminsa mukana. Työreformin tinkimätön puolustaminen ajaa ainakin sen vastustajat vaali-uurnille.
Keskusta ehkä nousee joka tapauksessa suurimmaksi puolueeksi, mutta on eri juttu, pääseekö se hallitukseen.
Varsinais-Suomen vaalipiirissä keskusta on vaaliliitossa Rkp:n ja kristillisten kanssa. Veikkaan vaaliliiton keräävän viisi paikkaa, joista kepulle lankeaa kolme ja vaaliliittokumppaneille kummallekin yksi.
Loimaan Olavi Ala-Nissilä ja Liedon Liisa Hyssälä käyvät valtaisaa kampanjaa joka suunnalla ja uusivat paikkansa kevyesti. Kepun kolmannesta paikasta kamppailevat Timo Järvilahti ja Mauri Salo. Hevos-Mauri ravannee nyt Sika-Timon ohi.
Vaalipiirin varmin kansanedustajapaikkansa uusija on Rkp:n Jan-Erik Enestam. Myös kristillisten Ismo Seivästö tekee come backin eduskuntaan.
Mielipidekyselyjen myötätuulessa on ollut kokoomuskin, mutta kolmen suuren tasaväkisessä taistossa se jäänee sittenkin kolmanneksi. Parempiosaisten uho tuskin jaksaa nostaa Sauli Niinistöä pääministeriksi, vaikka hän suosittu onkin.
Oikeastaan kokoomus olisi nyt "oppositiovuorossa", sillä pitkän boikottikauden jälkeen se on ollut jo kolme vaalikautta yhtäjaksoisesti hallitusvastuussa. Näin ei ehkä kuitenkaan käy, koska kepu on ajanut monissa asioissa kokoomuksesta oikealta ohi.
Varsinais-Suomessa kokoomus säilyttänee viisi kansanedustajapaikkaa, vaikka nyt ei Sauli Niinistö, eivätkä puolison poismenon johdosta saadut sympatiaäänet olekaan enää mukana.
Ns. varmoja läpimenijöitä ovat Maija Perho, Ilkka Kanerva ja Ville Itälä. Kahdesta muusta paikasta kamppailevat Marjut Kaarilahti, Petri Lahesmaa, Pertti Hemmilä sekä lääkärit Maire Toivonen ja Marjatta Hyttinen. Ehkä Marjut ja Petri ovat sittenkin vahvimmilla.
Kiintoisin seurattava on kuitenkin 24 vuotta eduskunnassa olleen veteraanin Ilkka Kanervan äänimäärä ja tulevaisuus.
Sosiaalidemokraattien paras vaalivaltti on vakaa ja turvallinen kehitys, minkä takuumiehiksi he ovat iskostuneet. Porvarihallituksen ikävät ajat ovat niin lähellä, että se käy yhä jonkinlaiseksi variksenpelättimeksi.
Mutta toisaalta monet säästöleikkausten kohteiksi joutuneet ajattelevat niin, että kun kokoomuksen kanssa lähtee marjaan, siinä tahtovat mennä sekä marjat että tuokkoset.
Veikkaan Sdp:lle hopeasijaa. Paavo Lipposen ei pitäisi nyrpistää nenäänsä ulkoministerin tehtävillekään. Pronssille jääminen tietäisi Sdp:lle oppositiota ja Lipposelle lähtöä puolueen johdosta.
Demarien selkeäksi johtajaksi on Varsinais-Suomessa noussut Jukka Mikkola. Jos demarit säilyttävät viisi paikkaansa, muut kansanedustajat ovat Virpa Puisto, Marjaana Koskinen, Jukka Roos ja Heli Paasio.
Gallupien valossa todennäköisempää on kuitenkin vain neljä paikkaa, jolloin edellä mainituista voi tasaisessa kilvassa jäädä valitsematta melkein kuka tahansa. Uudenkaupungin Helena Vartiainen ja Ruskon tuiskea rakki Heikki Rinne jäänevät nyt joka tapauksessa eduskunnan ulkopuolelle.
Demarien ehdokkaana Turussa on myös olutsotkuissa ryvettynyt Jorma Hellsten. On häpeällistä, ettei uusi poliittinen kulttuuri ole tavoittanut kaikkia.
Pienempien puolueiden mielenkiintoisin pointti on, miten käy Suvi-Anne Siimeksen johtaman vasemmistoliiton, joka viimeksi petti kaikki vaalilupauksensa.
Varsinais-Suomessa Annika Lapintien asema on vankka, mutta Jarmo Kallio voi yllättää Mikko Immosen. Kaksi paikkaa vasemmistoliitto kuitenkin saa.
Vihreiden asemassa tuskin tapahtuu merkittävää muutosta. Janina Andersson jatkanee Turusta.
Nuorsuomalaiset, remonttiryhmät ja muut individualistit pitävät paljon ääntä, mutta vaalien kokonaistuloksen kannalta niillä ei ole merkitystä.
Kirjoittaja Aimo Massinen on Turun Sanomien päätoimittaja.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.