Virpa Puisto
ja eläkeläiset

Yllä olevalla otsikolla julkaistiin TS:n mielipidesivulla 26.1. yhteiskuntatieteen maisteri Olavi Sadeojan kirjoitus, joka käsitteli eläkejärjestelmän ns. taitetun indeksin poistamista koskevan lakialoitteen käsittelyä eduskunnassa.

Koska Sadeoja perusteetta ja väärin tiedoin syyllistää minua sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajana, katson asialliseksi antaa vastineen. Tämän teen siitäkin huolimatta, että Sadeoja esiintyessään eri puolilla maata (mm. HS 26.1.) tarkoitushakuisesti vaihtaa "syylliset" alueellisiin nimiin.

Valiokunnan puheenjohtajalla ei ole mahdollisuutta eikä valtaa yksinään ottaa tai estää aloitteiden käsittelyä valiokunnassa. Lakialoitteen allekirjoittaminen on kansanedustajan tahdon ilmaisu epäkohdan korjaamiseksi. Aloitteen käsittelyyn otto edellyttää valiokunnan enemmistön päätöstä, ja lakialoitteen voimaan saattamisen edellytyksenä on kaikkien hallitusryhmien hyväksyntä ja ennen muuta rahoituksen ratkaiseminen. Mikäli aloitteen tekijä Seppo Kanerva (kok) kykenee osoittamaan tarvittavat varat, esteet poistuvat. Valiokunta tulee kuulemaan asiantuntijana valtiovarainministeri Sauli Niinistöä (kok) ja mikäli hänen lausumansa on myönteinen, asia on kunnossa.

Kokonaisuutena Suomessa on hyvin toimiva eläkejärjestelmä, jossa kansaneläke takaa kaikille perustulon, ja työeläke turvaa aiempiin ansioihin suhteutetun elintason. Suomalaisessa hyvinvointiyhteiskunnassa vanhuus ei ole enää köyhyyden syy.

Jotta näin olisi myös tulevaisuudessa, täytyy järjestelmän olla rahoituksellisesti kestävällä pohjalla. Ihmisten eliniän pidentyminen, ja yli 65-vuotiaiden kasvava osuus koko väestöstä asettaa huoltosuhteen koetukselle, jonka vuoksi on ryhdytty puhumaan tulevasta ns. eläkepommista.

Tämä uhka on nyt Lipposen hallituksen aikana yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa sovituilla ratkaisuilla saatu purettua, ja nykyisten ja tulevien eläkkeiden rahoitus turvattua. Ns. tulevan ajan ja eläkepalkan laskenta, indeksit, ja kansaneläkkeen pohjaosan yhteensovittaminen työeläkkeiden kanssa on koettu eläkeläisten taholla raskaina ja epäoikeudenmukaisena.

Yksilötasolla ei lohduta tieto, että vastaavat tai suuremmat menetykset kohtasivat myös perheitä, työttömiä ja työelämässä mukana olleita, kun 90-luvun syvä lama pudotti yhteistä varallisuuttamme rajusti.

Nyt kun lamasta on selvitty ja Suomi taas nousussa, on meille kunnia asia pitää kiinni siitä, että eläkeläisten tulot kehittyvät yhtä suotuisasti kuin palkansaajien ansiot. Se voi hyvinkin edellyttää eläkeindeksiratkaisujen muuttamista, mikä tulee tarkasteltavaksi hallitusneuvotteluissa.

Joka tapauksessa eläkeläisille Ahon hallituksen aikana säädetty ylimääräinen sairausvakuutusmaksu, jota jo on alennettu, tulee poistaa kokonaan.

Verolinjaa tulee jatkaa siten, että se on kannustavaa ja pienituloisia helpottavaa. Verotuksessa täytyy huomioida eläkkeet ja tulosiirtoja saavien tilanne.

Eläkeläisten hyvinvointi ja turvallisuus ei muodostu pelkästään eläketulosta, vaan lisäksi tarvitaan riittävästi laadukkaita sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja. Tältä osin korjattavaa on lähivuosina tuntuvasti.

Eläkeasioista on tehty paljonkin erilaisia aloitteita, jotka ansiokkaasti kiinnittävät huomiota eläkeläisten ongelmiin, mutta tuloksia voidaan saada vain hallituspuolueiden kesken asioista sopimalla. En pidä eläkeläisten ystävinä sellaisia aloitteentekijöitä, jotka tietämättömyyttään tai pisteiden keruutarkoituksessa tekevät aloitteita, jotka toteutuessaan ajaisivat koko eläkejärjestelmän nopeasti rahoituskriisiin, tai henkilöitä, jotka vaalimenestyksen toivossa harhauttavat eläkeläisiä.

Virpa Puisto

sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja

sos.dem. eduskuntaryhmän I varapuheenjohtaja

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.