Huumeet seuraavat alkoholinkäyttöä

Huumeiden käyttöä ja siihen kytkeytyvää rikollisuutta käsitellään meillä yleensä niinkuin nämä olisivat jokin erillinen ja muista päihteiden käytöstä riippumaton ongelma. Unohdetaan - joko tahallisesti tai tietämättömyydestä johtuen - että huumausaineisiin sekaantuminen on aina seurausta alkoholijuomien käytöstä sekä osaltaan myös tupakoinnista. Näistä päihteistä vapaa nuori ei lähde huumeita kokeilemaan.

On tietenkin tärkeätä, että huumeongelmaisten hoito pyritään järjestämään niin hyvin ja tehokkaasti kuin se käytännössä on mahdollista. Varat tähän tulisi hankkia sieltä, missä on ongelman perussyy, eli alkoholiverotuksella. Oikeita hoitomuotoja haettaessa on kuitenkin koko ajan panostettava määrätietoisesti ennaltaehkäisevään työhön. Jos todella halutaan vakavassa mielessä vähentää huumeongelmaa maassamme, on ensisijainen asia löytää lasten ja nuorten alkoholin käytölle ja tupakoinnille jarrut.

Tänä päivänä tilanne valitettavasti näyttää kuitenkin olevan sellainen, että monien perheiden lapset ja nuoret tekevät näissä asioissa niinkuin itse haluavat. Tupakointi ja alkoholijuomien käyttö yhdistyneenä ylimieliseen ja rehvastelevaan käyttäytymiseen näyttää olevan monilla nykyajan lapsilla ja nuorilla yleisin tapa pyrkiä pönkittämään heikkoa itsetuntoa.

Vanhemmilla on luonnollisesti ensisijainen vastuu niin päihteiden käyttöä koskevissa kuin muissakin kasvatukseen liittyvissä asioissa. Vanhempien onkin syytä seurata aktiivisesti perheensä jälkikasvun menemisiä ja tekemisiä sekä puuttua ajoissa jämäkästi asiaan. Tämä ei kuitenkaan sulje pois muiden lasten ja nuorten kanssa tekemisissä olevien aikuisten vastuuta. Koulussa opettajien henkilökohtaisella esimerkillä ja asenteella on näissä asioissa keskeisen tärkeä merkitys.

Raittiuskasvatusta ja -valistusta ei missään tapauksessa ole varaa nykypäivän koulussa laiminlyödä. Koulussa annetulla raittiusvalistuksella oli aikanaan niin kirjoittajan kuin monien koulutoverienikin asenteisiin ratkaiseva vaikutus. Aineiden opetus ei kärsi siitä millään tavalla, että oppilaita eri oppitunneilla muistutetaan raittiin elämäntavan merkityksestä niin työasioiden hoidossa kuin myös yksityiselämässä. Erityistä asiantuntijan antamaa valistusta päihteistä ja niiden haittavaikutuksista tulisi koulussa antaa oppilaille jo ensimmäiseltä luokalta lähtien.

Vuoden vaihteessa tuli kuluneeksi 30 vuotta siitä, kun keskioluen myynti vapautettiin. Se oli kohtalokas virhe maamme alkoholipolitiikassa. Ratkaisun kielteiset vaikutukset alkoivat näkyä nopeasti.

Näyttää kuitenkin siltä kuin mitään ei olisi näissä asioissa opittu. Monet päättäjämmekin tuntuvat olevan sitä mieltä, että keskioluen lisäksi ruokakaupoissa tulee olla saatavissa myös viinit. Seuraavana askeleena nähdään alkoholijuomien myyntirajoitusten kokonaan poistaminen EU:n määräyksestä.

On myös vaikea ymmärtää, että suomalaisten jatkuvasti lisääntyvä alkoholisoituminen, joka kehitys tätä menoa jatkuessaan asettaa ennen pitkää koko kansantaloutemme koetukselle, olisi EU:nkaan pyrkimysten ja tavoitteiden mukaista.

Realisti

Toivo Köpilä

Kirjoittaja uskoo, että alkoholista ja huumeista vapaa nuori ei lähde kokeilemaan myöskään muita huumeita.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.