Passiivisuus ei vie
lähiöiden asiaa eteenpäin

TS/Tuula Heinilä<br />Lähiöissä asuu Suomessa yli miljoona ihmistä. Jos äänestysprosentit lähiöissä jäävät alhaisiksi, demokratia ja tasapuolisuus vaarantuvat, kirjoittaja korostaa.
TS/Tuula Heinilä
Lähiöissä asuu Suomessa yli miljoona ihmistä. Jos äänestysprosentit lähiöissä jäävät alhaisiksi, demokratia ja tasapuolisuus vaarantuvat, kirjoittaja korostaa.

Alhainen äänestysinto kaupunkien lähiöissä on erittäin huolestuttava ilmiö. Ero äänestysaktiivisuudessa lähiöiden ja muiden alueiden välillä on jopa 30-40 prosenttia.

On selvää, että tämä näkyy päätöksenteossa, ja on ilmiselvä uhka demokratian ja tasapuolisuuden toteutumiselle.

Lähiöiden sosiaalista, terveydellistä ja työvoimapoliittista tilaa ja niitä kuvaavia tunnuslukuja pitää, ja on mahdollista muuttaa. Muutos ei kuitenkaan tule itsestään, vaan se vaatii aktiivisuutta ja osallistumista. Yksi tapa on käydä vaaleissa äänestämässä. Passiivisuus ei kehitä eikä vie asioita eteenpäin. Päinvastoin.

Yhä useammat kansalaiset toteavat politiikan olevan täyttä huuhaata, ja että politiikka ei kiinnosta eikä koske heitä. Vaivaudutaan vain toteamaan, että "en aio äänestää".

Kysyttäessä perusteluita tällaiselle suhtautumiselle paljastuu, että tietämys on usein melko vähäistä. Todellisia perusteita politiikan vastaisuudelle ei tahdo löytyä.

Tavallista ihmistä koskevat linjaukset ja päätökset tehdään poliittisten voimasuhteiden perusteella. Päätöksiä tekevät vaaleilla valitut ihmiset edustamiensa poliittisten linjausten mukaisesti.

Äänestysaktiivisuus vaihtelee maakunnissa. Eniten se vaihtelee kuitenkin kaupunkien sisällä. Lähiöissä äänestysprosentti viime vaaleissa meni jopa alle 50 prosentin. Se on 20-30 prosenttia alle keskiarvon. Tulos on todella huono, kun ottaa huomioon, että äänestysvilkkaus eräillä alueilla ylsi jopa 70-80 prosenttiin.

Suomen lähiöissä asuu yli miljoona ihmistä. Tuleva eduskunta ja hallitus tekevät päätöksiä, jotka koskettavat erityisesti ja läheisesti suurta määrää lähiöiden asukkaita.

On selvää että päätöksentekoon vaikuttaminen ei onnistu alle 50 prosentin äänestysinnolla. Silloin ollaan auttamattomasti sivustaseuraajia, ja vailla vaikutusmahdollisuutta.

Tulevissa eduskuntavaaleissa onkin ehdottomasti huonoin vaihtoehto jättää kokonaan äänestämättä.

Alpo Lähteenmäki
Turun kaupunginvaltuutettu
Varissuo-Seuran puheenjohtaja

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.