Homeviininkin pää-
myrkky on alkoholi

Julkinen homemyrkkytiedotus pettää. Alkoholi ei tule viiniin viinirypäleiden kasvuvaiheessa, vaan sitä syntyy viiniin kasvissokerista käymisprosessin jäänteenä.

Jos sitten viinirypäleet ovat niin vanhoja, että niihin on muodostunut hometta, niin tämän aiheuttama lisämyrkky ei poistu ainakaan kokonaan käymisprosessissa.

Homemyrkkyviiniä juova saa myrkytysoireita sekä alkoholin että homeen yhteisvaikutuksesta. Kun alkoholia on viinissä paljon enemmän kuin homemyrkkyä, on alkoholi kuitenkin päämyrkky, vaikka homemyrkky olisikin voimakkaampaa myrkkyä.

Jos viini halutaan tehdä myrkyttömäksi, se on valmistettava tuoreista rypäleistä ilman käymisprosessia ja säilytettävä hyvin rypälemehuna. Tai sitten alkoholi on poistettava käyneestä viinistä. Alkoholittomia viinejä ja rypälemehuja on saatavissa yleisesti.

Erityisesti nuorten tulisi muistaa, että hyvän elämän kulttuurin kehittäminen edellyttää vapautta kaikista huumaavista aineista ja siis myös alkoholista, olipa juoma sitten homeinen tai ei.

Nyt joulun aikana muistettakoon seuraava kehotus: Antakaamme lapsille raitis joulu!

Ilmari Koppinen