Journalistit rappiolla

Jutussa "Sanojen vankeus jouti jo mennäkin" (TS 22.11.) toimittaja Hannu Miettunen yrittää epätoivoisesti vastata kritiikkiin vastakritiikillä. Ei riittänyt, että sopuleiden painajainen eli TV2:n ohjelma Maailma Sanojen Vankina loppui. Nykypäivän "journalistin" tyypilliseen tapaan asiasta kuin asiasta pitää vielä väsätä juttu. Samalla luullaan, että nyt ollaan saamassa toimittajien arvostus takaisin, vaikka ko. toimittaja vain todistaa millainen nykypäivän toimittajan itsetunto oikein on. Ette te mitään kritiikkiä näytä kestävän.

Pahin ylilyönti jutussa on ihmisten leimaaminen tyhmiksi, kun MSV olikin muka muuttunut liian vaikeatajuiseksi sisältäen "korkealentoisia maailmanselityksiä". Samalla epäillään, että ketä ohjelma jaksaisi kiinnostaa. Selkokielelle käännettynä meidän journalistimme luulevat tietävänsä, mitä katsojat ymmärtävät ja mitä eivät.

Surkuhupaisinta ohjelman lopettamisessa onkin ilmoitus "kehitystauosta", vaikka todellinen syy onkin mitä ilmeisemmin se, että ohjelma alkoi olla liian hyvä ja samalla liian hankala Yleisradiolle. Sitähän se olikin jo ollut muulle suomalaiselle medialle. Sen lisäksi, että toimittajien touhu osoitettiin selvästi holtittomaksi, kerta kerran jälkeen paljastui millaista kähmintää sekä millaisia salaliittoja ja verkostoja suomalaisesta mediamaailmasta löytyi. Poikkeusta ei tee Turun Sanomatkaan.

Suomalaisen sopulin moraalin tietäen ei olisi ollenkaan yllätys, että MSV:n lopettamisen takana olisikin sopuleiden salaliitto. Kotimainen mediamaailma on siis osoittautunut varsinaiseksi likakaivoksi. Nykyisessä "journalismissa" näytetään unohtaneen tiedotusopin perusteet täysin. Toimittajat tekevät juttuja mitä typerimmistä aiheista ja rintamalla näyttäisikin olevan kilpailu siitä kuka tekee tyhmimmän jutun.

Yhtä suosittua on ihmisten harhaanjohtamisoppi. Media tutkii jotain ilmiötä, tekee yleistykset kaavan mukaan ja antaa osittain tai täysin virheellisen kuvan ilmiöstä. Sitten kun sopuliparat yrittävät tehdä kriittistä journalismia, he eivät osaa ottaa vastuuta tekemisistään. Näillä näkymin median ja toimittajien arvostuksen nousu antaa odottaa vielä pitkään itseään.

Toni Lund