Outoa rahastuspolitiikkaa

TS/Mia Zablosky<br />Turun Puhelimen lähipuhelumaksujen korotus ensi vuoden alusta tarkoittaa ilta- ja yöpuheluihin käytännössä usean tuhannen prosentin korotusta, huomauttaa kirjoittaja.
TS/Mia Zablosky
Turun Puhelimen lähipuhelumaksujen korotus ensi vuoden alusta tarkoittaa ilta- ja yöpuheluihin käytännössä usean tuhannen prosentin korotusta, huomauttaa kirjoittaja.

Turun Puhelin korottaa lähipuhelumaksujaan ensi vuoden alusta niin, että ne ovat samat ympäri vuorokauden. Tämä tarkoittaa ilta- ja yöpuheluihin käytännössä usean tuhannen prosentin korotusta, nythän voi iltaisin soittaa yhden puhelun hinnalla.

Helsingissä asuessani rahasti HPY Internet-käyttäjiä samalla idealla. Joku häpy oli tällöin ahneudessakin, iltapuhelut jäivät oleellisesti halvemmiksi kuin toimistoajan puheluliikenne. Turun Puhelimen ahneus menee kyllä yli kaiken kohtuuden.

Kilpailua paikallispuheluissa ei ole saatu kunnolla käyntiin ja voi vain toivoa, että tämän tyyppiset korotukset saavat liikenneministeriön tosissaan liikkeelle ja myös paikallispuheluihin avataan kilpailutilanne vaikka väkisin, tarvittaessa lainsäädännön avulla. Silloin ei monopoliasemaa voi käyttää näin härskisti hyväksi.

Suomen yliopistoissa ja korkeakouluissa on alun perin lähdetty siitä, että opiskelijoille ja tutkijoille tarjotaan korkealuokkaiset ja ilmaiset tietojenkäsittelymahdollisuudet. Tietoliikennejärjestelyissä yliopistot ovat olleet maailmanlaajuisesti edelläkävijöitä ja tästä kaukonäköisestä politiikasta korjataan nyt hedelmiä mm. Nokian ja Internet-käytön muodossa. Turun Puhelin yrittää ilmeisesti varmistaa sen, että Turun seutu varmasti kehittyy tietojenkäsittelyn takapajulaksi. Ainakaan opiskelijoilla ja koululaisilla ei ole varaa maksaa Turun Puhelimen ryöstöhintoja.

Olisihan se kamalaa, jos Turku pääsisi muuttumaan vanhojen rouvien reservaatista nykyaikaiseksi tietotekniikkakaupungiksi.

Kai Kuvaja
Atk-erikoistutkija
Turku, Helsingin yliopiston atk-osasto