Kolmion tulisi
olla tasakylkinen

TS/Marttiina Sairanen<br />Kirjoittaja nostaisi Hannu Sirenin Trinitas-veistoksen kartion pystyyn kärjelleen, koska Pyhän Kolminaisuuden vertauskuva on tasakylkinen kolmio. Trinitas sijoittui ensimmäiselle sijalle Piispa Henrikin muistomerkkikilpailussa.
TS/Marttiina Sairanen
Kirjoittaja nostaisi Hannu Sirenin Trinitas-veistoksen kartion pystyyn kärjelleen, koska Pyhän Kolminaisuuden vertauskuva on tasakylkinen kolmio. Trinitas sijoittui ensimmäiselle sijalle Piispa Henrikin muistomerkkikilpailussa.

Kuvan kanssa julkistettiin (TS 20.11.) Turun tuomiokirkon tuntumaan ajateltu Pyhän Henrikin muistomerkkikilpailun voittanut ehdotus. Taiteilijan mukaan taideteosta ei pidä sanallisesti selitellä. Toivomus ei kuitenkaan estä mielikuvien heräämistä vanhan turkulaisen ajatuksissa.

Poikavuosieni kesämaisemassa Turussa myi tosi hyvää jäätelöä italialaissyntyiseksi mainittu Travicelli. Muistaakseni "piikillä", 25 pennillä, sitä sai tötterön. Mutta jäätelötötteröä ei viety isän ja äidin kanssa tuomiokirkkoon! Ei sitä myöskään tohtinut heittää kiveykselle. Siinä ehdotuksen herättämät ensimmäiset mielikuvat!

Kolmio sinänsä vaikkapa kartionkin muodossa on ihan hyvä symboli kristinuskosta. Kolmion tulisi kuitenkin olla tasakylkinen. Jo koulussa taidettiin opettaa, että Pyhän Kolminaisuuden vertauskuva on tasakylkinen kolmio!

Ei mikään kuitenkaan estä asettamasta kartiota pystyyn, kärjelleen. Kartiosta, jonka sivut ja pohjan halkaisija ovat yhtä pitkiä, silmään hahmottuva kolmio on horisontaalitasossa aika lähellä tasakylkistä. Voisihan se tietysti jalustallaan seistä tyylikkäästi hiukan kallellaan vaikkapa etelään, Jerusalemiin tai Roomaan päin!

Näin ei hyvin hiotusta ympyrän muotoisesta kartion katoksi muuttuneesta pohjasta tulisi lintulautaa.Vaikka kyllä sen yläreunalle aina joku rauhan kyyhky voisi istahtaa.

Sitä mielikuvaa haluaisin kuitenkin torjua, että rippikirkkoni tuntumassa iskettäisiin ohikulkijan tajuntaan ajatus: Kristinusko on symbolinsa tavalla maahan kaatunut! Sanoihan Kristus itse, ettei hänen perustamaansa kirkkoa tuonelan portitkaan voita.

Sotaveteraani