Opiskelijoillekin
työrauha

Tänä syksynä yliopistomaailmassa kuumin puheenaihe on ollut se, pitäisikö kaikkien opiskelijoiden suorittaa tutkintonsa viidessä vuodessa. Lukukauden alussa Åbo Akademin Gustav Björkstrand sanoi, että olennainen ongelma yliopistoissa on, että jotkut opiskelevat ja opiskelevat, mutta eivät koskaan valmistu.

Nyt joku kouluministeriö on ehdottanut viiden vuoden rajaa. Se tarkoittaa, että opiskelijana sinun pitäisi valmistua viidessä vuodessa. Minusta se on ihan väärin. Opiskelijoilla pitäisi olla oikeus opiskella rauhassa omassa tahdissaan.

On myös järjetöntä, että opiskelija voisi valmistua viidessä vuodessa ja sen lisäksi hankkia sitä työkokemusta ja kielitaitoa, mitä nykyään arvostetaan entistä enemmän. Muutamilla ei ole varaakaan opiskella ilman tuloja opintotuen lisäksi. Ainoa mahdollisuus on työskennellä opintojen lomassa ja siksi opinnot vievät enemmän aikaa. Jotkut aineet vaativat myös enemmän lukemista ja aikaa, olisi väärin pakottaa kaikki samaan muottiin.

Jotenkin ymmärrän, että yliopistot haluavat päästä eroon niistä, jotka ovat opiskelleet kymmenen vuotta ja joilla on 80 opintoviikkoa, mutta viiden vuoren raja ei ole oikea ratkaisu!

Ensimmäisen vuoden opiskelija