Paratiisin kahleet

Mistä lieneekään johtunut presidentti Ahtisaaren Ahvenanmaan matkaltaan lausuma mielipide saaren itsenäisyyspyrkimyksistä. Viime vuonna Åbo Akademin valtio-opin professori Dag Anckar toi julki lehdessä myöntyvän mielipiteensä saaren itsenäistymiseksi omaksi valtioksi.

Varmaankin Ahvenanmaan 25000 asukkaan itsehallintoalueen henkilöillä on pesiytynyt voimakas manner-Suomesta poikkeava oma identiteettinsä, joka on kyllä tultu huomaamaan vähän joka käänteessä. Esimerkiksi turistien antamien tietojen mukaan ahvenanmaalaiset hääräilevät mieluummin rakkaan lännen suuntaan. Ruotsin telkkariohjelmat kiinnostavat enemmän sekä myös virkistysmatkat tehdään mieluummin siihen suuntaan kuin manner-Suomeen.

Tuntuu ihan kuin he majailisivat vikavaltiossa. Lieneekö Suomi ollut heille isänmaa joskus Ruotsin vallan aikana.

Kansainliitto määräsi vuonna 1920 Ahvenanmaan Suomelle linnoittamattomana itsehallinto-oikeuksineen. Ruotsinkielisiä siellä on 95 prosenttia, ja saavuttamaansa asemaa he puolustavat kynsin ja hampain.

Suurimmalla osalla suomalaisista ei ole mitään väliä sillä, onko saari itsenäinen vai ei. Pikemminkin moni olisi tyytyväinen, kun pääsisi mokomasta kylkiäisestä eroon.

Jousimies