Kohmon lapsille
oma koulu

Kohmossa asuvat turkulaiset kärsivät tyypillisestä uudislähiön ongelmasta, palveluiden puuttumisesta. Suurin ongelma on oman koulun puuttuminen. Hannunniitun koulu on täynnä ja tämän vuoksi Kohmon ekaluokkalaiset joudutaan ensi syksynä sijoittamaan Varissuon tai Pääskyvuoren kouluihin.

Ainoa kelvollinen ratkaisu olisi oman ala-asteen perustaminen Kohmoon. Asukkaiden vaatimuksista huolimatta kaupunki ei ole luvannut omaa koulua, koska rahaa ei ole. Eikö todella?

Samaan aikaan kaupunki on aloittamassa vuosikausia kiistan aiheena olleen Jaanintien jatkeen rakentamisen. Miljoonia veromarkkoja maksava tiehanke hyödyttää erityisesti kohmolaisia. Heidän automatkansa lähimpään supermarkettiin lyhenee ainakin kilometrilla.

Kohmon koululaisia uusi tie ei kuitenkaan hyödytä. Heille tuleva koulumatka Varissuolle tai Pääskyvuoreen on silti niin pitkä, että kaupungin pitää joka tapauksessa järjestää koulukyyditys taksilla.

Jaanintien rakentamista perusteltiin aikoinaan sillä, että Hannunniitun kautta kulkeva läpikulkuliikenne vähenee ja lasten liikenneturvallisuus paranee. Tähän on kuitenkin löydetty halvempi ratkaisu kuin uuden tien rakentaminen. Hannunniitun koulun lähelle tehtiin tänä syksynä suojatien korotukset, mikä on hiljentänyt ajonopeuksia tuntuvasti. Raskas liikenne on jo lähes täysin hakeutunut Hannunniitun kiertäville väylille.

Toisaalta Jaanintien vastustajien pääargumentti pätee edelleen. Uusi tie pilaa kauniin puisto- ja ulkoilumaiseman lopullisesti.

Jaanintien rakennushanke on pian alkamassa, mutta mitään peruuttamatonta ei ole vielä tehty. Ehdotan, että kaupunki jäädyttää tiehankkeen ja käyttää säästyvät miljoonat kohmolaisten lasten hyväksi perustamalla heille oman ala-asteen koulun.

Kunnallisbyrokraatti voi tietenkin sanoa, että tiemäärärahaa ei voi käyttää koulun rakentamiseen. Eikö todella?

Arvoista on kysymys