Kylmä viima puhaltaa Raisiossa

Ajatuksen kylmien tuulien puhaltamisesta Raisiossa muotoili hiljattain sanoiksi kaupunginhallituksen puheenjohtaja. Hallituksen keulamies sysäsi kylmät tuulet oikeistopuolueiden syyksi. Uskallan kyseenalaistaa tämän väittämän ja rohkenen sanoa, että varsinainen pakkaspuhuri tuntuu tulevan vasemmalta päin.

Uusi talousarvio on käsitelty hallituksessa. Seuraavaksi on valtuuston vuoro sanoa sanottavansa. On selvää, että menojen ja tulojen tasapainotusta on jouduttu kovasti miettimään.

Asioiden tärkeysjärjestys askarruttaa kuitenkin vielä enemmän. Palolaitos oli ensi vuodelle ehdottanut, että yhdeksän vuotta vanha sairasauto vaihdettaisiin uuteen. Samoin oli esitetty, että kaksikymmentä vuotta käytössä olleet paineilmalaitteet uusittaisiin. Molemmat pelastustyön kannalta oleelliset asiat oli karsittu pois. Lautakunnan tekemä päätös näiden välineiden hankinnasta ei sekään painanut puntarissa.

Hyvä niin, mutta löytyykö vastuumiestä pelastustyön ruletinpeluusta vanhoilla välineillä? Kuka on se henkilö joka ottaa vastuun silloin, jos pelastustyössä välineiden vanhanaikaisuuden ja huonokuntoisuuden vuoksi tapahtuu jotakin kriittistä?

Puhutaan edelleen tärkeysjärjestyksestä, mutta otetaan talousarviolle tarpeellinen väline raha mukaan. Puhutaan rahasta. Uusi ambulanssi ja paineilmalaitteistot tulisivat maksamaan noin 600000 markkaa. Vasemmistolle hankinta ei ollut tärkeää. Oikeistolle ja keskustalle oli.

Auditorion kalustamiseen on varattu kaikkiaan melkein kolme ja puoli miljoonaa. Tämäkään ei vielä riitä. Lisäksi tarvitaan 90000 markkaa maksava esirippu, ja luonnollisesti sadantuhannen markan arvoinen patsas pihamaalle.

Yhteensä kalustamiseen kuluu kahdeksan uuden sairasauton hinta!

Joissakin perusteissa on todettu ettei välineitä hankita, koska palolaitos voidaan mahdollisesti yhdistää Naantalin palolaitoksen kanssa. Yhdistetään tai ei - se lienee samantekevää laitetarpeiden osalta.

On selvää, että monenlaisiin asioihin pitää satsata varoja, jotta rattaat yhteiskunnassa pyörisivät. Hälytyslähtöä, taistelua elämästä, ei voi oikein puoluepoliittisesti lokeroida. Elämän pelastaminen ei ole tositilanteessa politiikkaa.

Ilkka Valtasaari
Raision Kokoomus