Vanhemmilla korvausvastuu

Hämmästyneenä luin valtakunnansyyttäjä Matti Kuusimäen Turun Sanomille osoittamat moitteet hänen johtamansa viraston arvostelusta. Hän siteeraa "Keskisuomalaiselle" antamaansa haastattelua rikosvastuuikärajasta, josta käy selvästi ilmi että kritiikki oli oikeutettua.

Hän suosittelee viranomaisten ja koulun yhteistyötä nuorisorikollisuuden saamiseksi aisoihin, kirkkaasti unohtaen prosessin tärkeimmät vaikuttajat, lasten vanhemmat.

Kaikki me näemme alaikäisiä kaupungilla roikuskelemassa sellaisina vuorokauden aikoina, jolloin heidän pitäisi olla jossain aivan muualla. Vanhemmat jotka eivät huolehdi jälkikasvustaan ovat vähintäänkin tuottamuksellisesti vastuussa jälkikasvunsa tekemisistä. Siksi alaikäisten rötöstelystä korvausvastuu tulisi aina kuulua vanhemmille.

Tästä vastuusta voisi vapautua vain ilmoittamalla viranomaisille, että on kyvytön valvomaan lapsensa tekemisiä. Tällöin lapsi otetaan laitoshoitoon jonka kustannukset maksavat vanhemmat, ovathan he ongelman maailmaan saattaneetkin. Väitän että korvausvastuu pakottaa vanhemmat huolehtimaan paremmin jälkikasvustaan, eikä rikosvastuuikärajoja tarvitse muuttaa.

Puhutaan aidoista eikä aidanseipäistä