Israelin turvallisuuspalvelun
varpaillaanolo ymmärrettävää

Toimittaja Ilkka Heikkinen kuvaili 4.11. TS:ssa Israelin-matkaansa. Hän oli kokenut kanssakäymisen Israelin turvallisuuspalvelun kanssa erittäin negatiiviseksi. Tämä oli yhden ihmisen kokemus. Joku toinen ja itse asiassa varsin moni voi kertoa toisenlaisista kokemuksista.

Useimmat matkailijat, jopa toimittajat, kiittävät Israelin turvallisuuspalvelua sen korkeasta tasosta. Luotettavaksi koettu turvallisuus on Israelin matkailuvaltti, jota ihmiset arvostavat. Tämän puolesta puhuvat suuret vuotuiset matkailijamäärät, joihin sisältyy runsaasti muitakin kuin Heikkisen mainitsemia eläkeläisiä.

Vaikka suomalaiset eivät ole heitelleet Heikkisen mainitsemia pommeja Israelissa, niin "pommit" ja "kivet" sanallisessa mielessä ovat sinkoilleet ajoittain hyvinkin tulikivenkatkuisena esimerkiksi eräitten toimittajien taholta. Näitä "pommeja" ei tarvitse mennä heittelemään Israeliin saakka. Meissä Suomen Israelin ystävissä on riittämiin uhreja.

Kun nyt tiedetään, että tilanne Israelin ja ns. palestiinalaisten välillä on kaiken aikaa herkkä ja tulenarka, niin on itsestään selvää Israelin turvallisuuspalvelun varpaillaanolo. "Pommien" materiaalihankinnat ja vierailut leireillä, joissa myös Hizbollah ja Hamas majailevat, koetaan luonnollisesti uhkana. Me suomalaiset tiedämme itse omasta historiastamme, että veljeilyä ja vierailuja vihollisuuksissa eletyn naapurin kanssa ei katsottu silloinkaan perin suopeasti.

Juhani Venetvaara