Turku harrastaa
voodootaloutta

Kun aikoinaan George Bush ja Ronald Reagan kilpailivat Yhdysvalloissa republikaanisen puolueen presidenttiehdokkuudesta, Bush kutsui Reaganin talouspolitiikkaa voodootaloudeksi, jossa samaan aikaan alennetaan veroja ja lisätään puolustusbudjetin kasvattamisen kautta valtion menoja. Turussa voodootalous nostaa aina päätään, kun ryhdytään tekemään budjettia. Maksuja ja veroja ei hyväksytä, mutta uusia menoja ehdotetaan silti surutta. Loppujen lopuksi kaupunki velkaantuu ja jättää laskun tuleville sukupolville.

Vasemmistoliiton muutosesitys Turun kaupunginhallitukselle olisi lisännyt nettokäyttömenoja 58912000 markkaa. Käytännössä tämän kattaminen olisi vaatinut veroäyrin korottamista kokonaisella pennillä. Tätä he eivät kuitenkaan esittäneet veroäyristä päätettäessä.

Vasemmistoliiton miljoonakorotukset olivat omaa luokkaansa, mutta miljoonakorotuksiin sinänsä hyvissä asioissa oli valmiutta myös sosiaalidemokraateilla ja kokoomuksella. Pahimmillaan voodootalouden toinen esitys tullaan näkemään valtuustossa. Kaupunginhallitus kasvatti budjettia kuudellatoista miljoonalla ja eduskuntavaalien läheisyys lisää valtuuston menojen korotuspaineita vielä enemmän.

Valtuusto tulee ilmeisesti jälleen kerran hylkäämään terveyskeskusmaksun ja vähentää siten kaupungin tuloja vielä kuusi miljoonaa. Tätä tuskin voidaan kattaa heikentämättä Turun terveyspalvelujen tasoa.

Voodootalous on kupla, joka puhkeaa. Sellaista rahaa, jota ei ole olemassa, ei voi käyttää. Kasinotaloudessa omatkin rahansa kerran pelanneet puolueet eivät ole vieläkään oppineet läksyään.

Tiukan budjetin puolustaminen ei ole helppoa eikä aina järkevääkään. Jos velkaa ei jätetä tuleville sukupolville, tärkeimpien asioiden painottamista tulee katsoa budjetin sisäisin siirroin. Tähän kaupunginhallituksessa ja -valtuustossa voidaan vaikuttaa muun muassa sitovin sanallisin tavoittein. Jotkut investoinnit saattavat tuottaa itsensä takaisin vuosien kuluessa.

Itse ajoin kaupunginhallituksessa liikuntatilan rakentamista Halisiin. Nyt Halisten koululaisten ja muiden liikkujien on matkustettava muualle hakemaan liikuntapalvelut. Kaikki eivät jaksa matkustaa. Liikuntapalvelusta voi käydä puhelinkioskien potkiminen. Lasku voi olla kova.

Voodootaloutta voidaan torjua pitämällä kiinni tiukasta budjetista tai lisäämällä veroja ja palvelumaksuja. Verojen korottamiseen valtuusto ei ollut valmis. Verojen korottaminen onkin liian helppo ratkaisu ja voi johtaa kierteeseen, jolla veronmaksajat savustetaan lopulta ulos kaupungista. Verojen korottamiseen tulee turvautua vasta, kun muut eväät on käytetty. Mikäli valtuusto jatkaa budjetin kulujen paisuttamista ja terveyskeskusmaksun osalta tulojen kaventamista, paine tähän on ilmeinen. Itse en ainakaan halua jättää voodootalouden laskuna miljardivelkaa lapsillemme.

Kirjoittaja on Turun kaupunginhallituksen toinen varapuheenjohtaja ja Vihreän Liiton kaupunginvaltuutettu.