Pääkirjoitus 12.11.1998:
Rankaisutullien käyttäminen
banaanisodassa kohtuutonta

Euroopan unioni ja Yhdysvallat ovat ajautumassa kauppasotaan niinkin mitättömien maailmankaupan tuotteiden kuin banaanien takia. EU:n uudet banaanintuontisäännöt hyljeksivät Yhdysvaltain mielestä Latinalaisessa Amerikassa toimivia yhdysvaltalaisten omistamia jättiläismäisiä banaaniplantaaseja Euroopan maiden entisten siirtomaiden kustannuksella. Luvassa on ankaria rankaisutulleja isolle joukolle eurooppalaisia tuotteita, joiden pääsy Yhdysvaltain markkinoille käytännössä pysähtyy.

Banaanisodan uhka tuntuisi nykymaailmassa huonolta vitsiltä, ellei se olisi täyttä todellisuutta.

Nimenomaan Yhdysvallat ja Euroopan unioni ovat viime vuosina pyrkineet kaikin tavoin vapauttamaan maailman kauppaa ja luomaan Maailman kauppajärjestön WTO:n puitteissa järjestelmiä, joilla kansainväliset kiistat tulleista ja tuontirajoituksista kyettäisiin ratkaisemaan ilman suurempia vahinkoja minkään maan todellisille eduille.

Amerikkalaiset ovat aina olleet poikkeuksellisen herkkänahkaisia tapauksissa, joissa heidän kaupalliset etunsa ovat vähänkin joutuneet koetukselle. Maailmantalouden yhä synkentyvässä nykytilassa sanktiojärjestelmien keinoilla uhkaaminen banaanikaupan alalla ei tunnu vain epäreilulta kauppapolitiikalta, vaan suorastaan edesvastuuttomalta suhtautumiselta kaikkiin yrityksiin saada kriisiin ajautunut talous takaisin raiteilleen.

EU:n brittiläinen talouskomissaari Leon Brittan pitää Yhdysvaltain uhkauksia harkitsemattomina ja tyhminä sanktiopoliittisina vetoina, jotka eivät voi olla vahingoittamatta Yhdysvaltain ja EU:n välisiä poliittisia ja kaupallisia suhteita. Tilanne on sitäkin omalaatuisempi, kun Yhdysvallat ei ole sen paremmin banaanintuottajamaa kuin viejäkään. Kysymys onkin Latinalaisen Amerikan dollaribanaanien viljelijöiden edunvalvonnasta.

Pahinta on, jos suurella vaivalla ja työläällä poliittisella sovittelulla aikaansaatu WTO:n kauppariitojen ratkaisujärjestelmä nyt heitetään roskakoppaan banaaninkuorien sekaan. EU:n ja USA:n transatlanttisen yhteistyösopimuksen allekirjoituksista ei ole edes muste vielä kunnolla ehtinyt kuivua, kun jo amerikkalaiset uhkaavat hallitsemattomalla kauppasodalla.

Ennakkotietojen mukaan amerikkalaiset uhkaavat asettaa 100 prosentin tuontitullin muun muassa joillekin elintarvikkeille, tekstiileille, vaatteille ja kulutushyödykkeille, mahdollisesti myös paperituotteille. Ensimmäiset rankaisutullit saattavat osua skottilaiseen viskiin ja ranskalaisiin juustoihin.

Selvää on, että Yhdysvaltain asettamille rankaisutulleille tehdään EU:n puolelta välittömästi vastaisku, joka epäilemättä osuu Yhdysvaltain Euroopan kaupan arimmille alueille.

Banaanisodan aiheuttamat toimet ajankohtaistuvat arvioiden mukaan joskus ensi vuoden alkupuolella. Aikaa sovun rakentamiseen on. Kysymys on nyt siitä, onko maailmankaupan vapauden ykkösedistäjillä myös halua toimia itse laatimiensa sääntöjen puitteissa.