Syntyykö Palestiinan valtio

Turun Sanomien toimittaja Ilkka Heikkinen arvosteli jutussaan "Tervetuloa Israeliin" (TS 4.11.) Israelin "hysteerisiä" turvallisuustoimia Tel Avivin lentokentällä väittäen, että niillä ei ole mitään tekemistä turvallisuuden kanssa, vaan ainoastaan tarkoitus nöyryyttää niitä, jotka ovat tekemisissä palestiinalaisten kanssa. Toimittaja odotti myös Israel-vastaisuuden ja palestiinalaismyönteisyyden kasvua maailmalla.

Palestiinalainen Jihad -järjestö räjäytti viime perjantaina keskellä Jerusalemia pommin, joka tappoi kaksi ihmistä ja vahingoitti 21 ihmistä. Tämä osoitti jälleen kerran, että erilaisilla turvatarkastuksillakin voi olla perusteensa. Yksi ainoa laiminlyöty turvatarkastus voi maksaa useita ihmishenkiä.

Heikkisen artikkeli "Palestiinalaisvaltio syntyy kivuliaasti" (TS 8.11.)on kirjoitettu samassa juutalaisvastaisessa hengessä ja näyttää perustuvan vain palestiinalaisten keskuudessa kerättyihin mielipiteisiin. Jutussa ei ole haastateltu yhtään juutalaista.

Ajateltaessa tarvetta perustaa Palestiinan valtio tulee ottaa huomioon keskeisiä realiteetteja. On tosiasia, että palestiinalaisilla ei ole varsinaista omaa taloutta, kunnolla toimivia yhteiskunnallisia palveluja eikä demokraattista hallintoa.

Palestiinalaiset arabit eivät ole selkeästi oma kansansa eikä Palestiinan valtiota ole koskaan historiassa ollut olemassa. Jerusalem ei ole koskaan ollut minkään muun valtion kuin Israelin pääkaupunki. Mitä todellisia edellytyksiä on Palestiinan valtion perustamiseen pääkaupunkina Jerusalem?

Olennaisin periaatekysymys rauhanprosessin etenemisen kannalta lienee kysymys omistusoikeudesta Israelin maahan. Kuten toimittajakin mainitsi, Israelin lähtökohtana on Jumalan sille antama oikeus Israelin maahan. Israelin näkökulmasta on kysymys siitä, että se on taas joutumassa luovuttamaan osan omaa perintömaataan palestiinalaisille.

Vanhan Testamentin mukaan

-Israelin maa on Jumalan omaisuutta ja hän antaa sen, kenelle tahtoo

-Jumala on luvannut maan ikuiseksi omaisuudeksi Jaakobin eli Israelin jälkeläisille

-Israelin maa-alue käsittää myös koko ns. Länsirannan ja Gazan alueen (ks. esim. 4 Moos. 34:1-15)

-Myös maassa syntyneillä muukalaisilla on tietyin edellytyksin oikeus asua maassa ja omistaa maata

-Jerusalem on ollut Israelin pääkaupunki jo 3000 vuotta sitten ja pitkiä aikoja sen jälkeen

Raamatussa on toisaalta ennustuksia, joiden mukaan ihmiset tulevat - vastoin Jumalan tahtoa - jakamaan Jumalan maan, Israelin. Kaikki maan kansakunnat kokoontuvat Jerusalemia vastaan ja kansat hyökkäävät sitä vastaan. Nämä tapahtumat päättyvät Raamatun mukaan (esim. Sakarja 12-14) siihen, että Jumala itse ratkaisee sodan, tuomitsee pakanakansat ja ilmestyy tuoden rauhan maan päälle. Vasta silloin Jerusalem tulee olemaan nimensä mukainen "rauhan tyyssija" ja Israel asuu turvassa. Se päivä lähestyy.

Hannu Elo
V-S Israelin Ystävät ry,
Turun paikallisosaston pj.