Tiedätkö, kuka asuu naapurissasi

Tälle ajalle on ominaista se, että meidän harmiksemme säädetään sellaisia lakeja ja asetuksia, joiden sisältö ei vastaa arkisen elämän odotuksia ja joiden toteutumista ei kyetä kunnolla valvomaan. Tästä oiva esimerkki on noin neljä vuotta sitten tehty Kotikunta-lain uudistus. Siinä säädettiin muun muassa, ettei muuttoilmoitusta tarvitse tehdä kuin asuinkunnan maistraattiin.

Tämän muutoksen seurauksena taloyhtiön isännöitsijä tai kiinteistöhuoltoliike ei saa käyttöönsä tietoa kaikkien taloon muuttavien ihmisten henkilöllisyydestä. Tosin maistraatista on mahdollisuus tilata talonkirjaote, josta pitäisi selvitä ketkä kyseisessä kiinteistössä sillä hetkellä asuvat.

Kun mitään valvontaa ei ole, löytyy ihmisiä, jotka eri syistä jättävät muuttoilmoituksen tekemättä, vaikka maistraatti voi määrätä tästä laiminlyönnistä 200 markan ilmoitusrikemaksun.Tilapäisestä asumisesta ei tarvitse ilmoittaa maistraattiin ja tämä tilapäisyys on itse kunkin määritettävissä, mutta sen edellyksenä on vakituinen osoite.

Väestörekisterikeskus tarkoitti varmaankin pelkkää hyvää avatessaan palvelunumeron, johon soittamalla voi myös tehdä muuttoilmoituksen. Kun tämänkin järjestelmän valvonta on pinnallista, sitä on mahdollista käyttää esimerkiksi asumistukihuijaukseen - muista rikollisista harhautuksista puhumattakaan.

Osa muuttajista tekee postiin muuttoilmoituksen varmistaakseen postipalveluiden jatkumisen, mutta näin saadut tiedot ei ole aiemmin olleet maistraatin käytössä. Nyt asiaan puuhataan korjausta, joka perustuisi maistraatin ja postin yhteiseen lomakkeeseen. Sen avulla muuttotiedot tulisivat yhteiseen käyttöön, jolloin muuttoliikkeen valvontamahdollisuudet ainakin jossain määrin kohenisivat.

Nyt siis elämme tilanteessa, että yhä useammissa taloissa eivät kaikki asukkaat tiedä, kuka asuu seinän takana. Naapurin nimeä ei näy ovessa, eikä sitä löydy sisääntuloaulan tai ovipuhelimen taululta. Kun tällaiseen piileskelyyn liittyy usein yhteiskunnan kannalta kielteisiä piirteitä, isännöitsijöille sekä kiinteistöhuoltoliikkeille tulisi palauttaa mahdollisuus pitää kirjaa talon asukkaista ynnä heidän henkilötiedoistaan. Toivottavasti joku kansanedustajakandidaatti ottaa tämän tavoitteen edistämisen omaksi vaalitäkykseen.

Meillä jokaisella on oikeus tiettyyn yksityisyyteen, mutta siihen ei kuulu asuinpaikan peittely. Tulipalojen ja muiden mahdollisten onnetomuusriskien vuoksi tällainen laiton kuurupiilo on hölmöä sekä lyhytnäköistä.

Jouko Nisula
vapaa toimittaja