Pääkirjoitus 8.11.1998:
Äänen on annettava kuulua,
seurakunnassa ei pidä vaieta

Seurakuntavaaleissa äänestetään tänään ja huomenna.
Seurakuntavaaleissa äänestetään tänään ja huomenna.

Neljän vuoden takaisia seurakuntavaaleja pidettiin eräällä tavalla historiallisina. Tuolloin seurakuntien luottamustehtäviin pyrkivät voivat ensimmäistä kertaa tunnustaa avoimesti paitsi uskoaan myös poliittista väriä.

Siihen saakka poliittisuus peiteltiin. Toki asioista vähemmänkin perillä olevat tiesivät, mitä väriä minkäkin tunnuksen alla tunnustettiin. Seurakuntavaalien politisoitumista vierastettiin, siksi sen torjuntataistelu kesti parisen vuosikymmentä.

Uudistus ei tuonut neljä vuotta sitten suurtakaan muutosta käytäntöön. Sosiaalidemokraatit olivat silloin, kuten nytkin, selkeimmin omilla listoillaan. Erilaiset yhteislistat olivat silloin yhtä avoimia tai hämääviä kuin nytkin.

Naantalin kirkkoherra Rauno Heikola olikin oikeassa(TS 4.10.) huomauttaessaan oman seurakuntansa listoista, että "olisi rehtiä, reilumpaa ja avoimempaa kertoa, mitkä puolueet ovat listojen taustalla. Kun sellainen mahdollisuus on annettu, pitäisi sitä myös käyttää".

Neljä vuotta sitten käyttöön otetun uudistuksen ja tuhdin markkinoinnin otaksuttiin nostavan äänestysvilkkautta, aktivoivan seurakuntalaisia. Vuosikymmenen vaihteen vaaleissa valtakunnallinen äänestysprosentti oli 16. Turussa yllettiin vain 6,5 prosenttiin. Tulos oli kuitenkin pettymys. Valtakunnallinen lukema pysähtyi 13 prosenttiin ja Turussa prosentti tipahti viiteen.

Tätä taustaa vasten olikin odotettavissa, että vaalien markkinointiin satsataan. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän tiedotuspäällikkö Jouko Hallia tiivisti tavoitteen näin: "Ainoa konkreettinen tavoite, jonka uskalsimme itsellemme asettaa, on seurakuntien äänestysprosentin nousu viidestä yhdeksään."

Seurakuntien miljoonakampanja herätti ainakin keskustelua. Ennakkoäänestyksen perusteella voidaan arvioida, että kampanja sekä ehdokkaiden vaalityö ovat tuottaneet tulosta. Ennakkoäänestys rikkoi ennätyksiä. Turussa äänesti tuhat seurakuntalaista. Se on kaksi kertaa niin paljon kuin viime kerralla.

Mikkelissä nousu oli huimaa. Siellä äänestettiin yhdeksän kertaa enemmän kuin viime vaaleissa. Joissakin seurakunnissa ylitettiin ennakkoäänestyksessä viime vaalien lopullinen äänimäärä. Yhtenä menestyksen avaimena pidetään äänestyspaikkojen avaamista liikekeskuksissa.

Tänään ja huomenna valitaan kaikkiaan noin 12000 luottamushenkilöä seurakuntiin. He päättävät seurakuntien toiminnan suuntaviivoista, veroäyrin hinnasta, rakennushankkeista ja monesta muusta. He ottavat myös kantaa sellaisiin tämän päivän asioihin kuin ruokapankkeihin.

Äänestäminen seurakuntavaaleissa kuten muissakin on mahdollisuus eikä velvollisuus. Se mahdollisuus kannattaa käyttää ja antaa äänen kuulua seurakunnassa.