Armeijan käynti Suomen etu

TS/Jonny Holmén<br />Armeijan kävijöille pitää kirjoittajan mielestä antaa porkkanaa lyhyemmällä palvelusajalla, koska se on koko Suomen etu. Siviilipalvelusmiesten 13 kuukauden pituinen palvelus on hänestä paikallaan. - Kuva Säkylän Huovinrinteeltä.
TS/Jonny Holmén
Armeijan kävijöille pitää kirjoittajan mielestä antaa porkkanaa lyhyemmällä palvelusajalla, koska se on koko Suomen etu. Siviilipalvelusmiesten 13 kuukauden pituinen palvelus on hänestä paikallaan. - Kuva Säkylän Huovinrinteeltä.

Vieroksuin kansainvälisen oikeuden professorin Lauri Hannikaisen tapaa ajatella siitä miten siviilipalvelusmiehiä muka rangaistaan pitkällä palvelusajalla (TS 3.11.98). En halua ymmärtää sitä, että sivarien 13 kuukauden palvelusaika olisi rangaistus, vaan lähinnä vaihtoehto "herkille miehille".

On täysin ymmärrettävää, että puolustusvoimat haluaa jokaisen miehen ruotuun kriisitilanteen niin vaatiessa, naisia unohtamatta. Näin ollen armeijan kävijöille pitää antaa porkkanaa lyhyemmällä palvelusajalla, koska se on koko Suomen etu.

Armeijan käyneenä olen monen nuorenmiehen tai vanhempansa kuullut sanovan, että intin käynti se vasta viimeinkin nosti pintaan itsenäisen yksilön terveen itsetunnon. Totaalikieltäytyjien elämänkatsomusta ja realiteetteja en voi ymmärtää.

Ajattelemattoman lapsuksen professori Hannikainen teki siinä, että hän vertasi hiusverkkoa käyttävää Ruotsin armeijaa Suomeen. Kuinka monta kertaa Ruotsiin on lähihistoriassa hyökätty? Mitä Ruotsi tietää sodankäynnistä? Mikä on Suomen geopoliittinen sijainti Ruotsiin nähden. Suomella yksinkertaisesti pitää olla edelleen itsenäinen uskottava puolustus. Muistakaa, että suomalaiset upseerit kouluttivat sodan jälkeen jenkeille talvisodankäynnin alkeet! Ruotsia ja sen toimintaa ei saa verrata tässä asiassa Suomeen, sillä me asumme kontallaan olevan karhun naapurissa.

Itsenäinen puolustus perustuu paljolti siihen, että lähes jokainen asevelvollinen ja sivari osaa kriisitilanteen sattuessa käyttää omaa asettaan puolustautuakseen. Se on oma ja kollektiivinen etu. Mitä teemme moderneilla aseilla, jollei niitä hätätilassa osata käyttää?-Siis lisää kertausharjoituksia ja vähemmän hornetteja.

Veteraanien viisaus: "hiki säästää verta" tulee aina pitämään paikkaansa ja se viimein kriisitilanteessa koskee myös sivareita. Mikäli Suomi joutuu vielä sotaan, niin sivarit ja sotaväki taistelevat silloin rintarinnan.

Lukekaamme siis kaikki Suomen lähimenneisyyttä ja Paasikiven päiväkirjoja, sieltä löydämme vastauksen.

Pasi Niittymäki
"Saunamajuri"