Halloween verrattavissa virpomiseen

Reuters<br />Kirjoittaja huomauttaa, että halloween on Yhdysvalloissa suuri juhla, jolla on myös kristillinen leima. - Kuvassa varapresidenttipari Al ja Tipper Gore vastaanottavat Kaunotar ja Hirviö -naamiaisasuisina virka-asuntonsa ovella halloweenina lapsia, jotka "virpovat" karkkia tai kepposta. Kuva on vuodelta 1995.
Reuters
Kirjoittaja huomauttaa, että halloween on Yhdysvalloissa suuri juhla, jolla on myös kristillinen leima. - Kuvassa varapresidenttipari Al ja Tipper Gore vastaanottavat Kaunotar ja Hirviö -naamiaisasuisina virka-asuntonsa ovella halloweenina lapsia, jotka "virpovat" karkkia tai kepposta. Kuva on vuodelta 1995.

Luin keskiviikkona 4. marraskuuta Internetin välityksellä TS:stä kirjoituksen halloweenin negatiivisesta vaikutuksesta lapsiin omassa kotisuomessani. Itse asun tällä hetkellä Yhdysvalloissa, ja täällä halloween on suuri juhla, paljon suurempi kuin Suomessa.

Kuten tiedetään, Yhdysvallat on uskovainen maa. Täällä uskonto otetaan paljon vakavammin, ja lähes jokainen perhe kuuluu kirkkoon, ja myös osallistuu jumalanpalveluksiin sunnuntaisin. Suuri osa lapsista käy pyhäkoulua joka sunnuntai. Halloweenin aikaan täällä koristellaan koulut, kodit ja jopa kirkotkin halloween-aiheisilla koristeilla. Illalla lapset lähtevät kierrokselle keräämään karkkia naapurustosta. Juhla täyttää tiedoitusvälineet ja ihmisten mielet.

Uskonto ja halloween ovat täällä siis käsi kädessä. Ja täällä ei saatananpalvontaongelma ole yhtään sen suurempi, ellei peräti pienempi, kuin Suomessa. En usko, että naamiaisasuun pukeutuminen ja ovelta ovelle kiertäminen voisi tehdä yhdestakään lapsesta saatananpalvojaa.

Suomessahan on jo perinne pukeutua noidaksi ja mennä virpomaan pääsiäisenä, joka on tyystin kristillinen juhla. Itsekin kävin virpomassa, kun olin pieni poika, ja minusta kasvoi silti uskonnollisesti tasapainoinen kristitty.

Ainoa asia, jonka uskon voineen pahoittaa lapsen mielen on kirjoittajan tyly vastaus "karkki tai kepposeen": "Ei kumpaakaan kiitos". Onneksi omalle kohdalleni ei koskaan pääsiäisina osunut tuollaisia vastauksia, olisi varmasti mieli pahoittunut moneksi päiväksi, ja olisi ollut juhla pilalla. Varsinkin kun olin vaivalla suunnitellut virpomista, ja vielä pukeutunut juhlan kunniaksi.

Kirjoittajan vastaus ei puolestaan kuulosta kovin kristilliseltä. Eikös Jeesus kehoittanut kaikkia ihmisiä olemaan ystävällisiä ja rakastamaan toisiamme? Varsinkin rakastamaan lapsia.

Jos halutaan pureutua saatananpalvonnan aiheuttajiin, on olemassa todellisiakin huolenaiheita. Halloweenin kieltäminen ei asiaa auta.

Nimimerkki "Siunausta ja varjelusta kaikille lapsille" voisi lapsille murjottamisen sijasta keskittyä olemaan heidän ystävänsa. Ehkä sillä tavoin saataisiin aikaan jotain positiivista.

Jani Hyytiäinen
Oklahoma, USA