Maataloutta
hyppyytetään

Viljelijäkö vihatuin ammatinharjoittaja maassamme? Tätä voidaan kysyä kun muistetaan miten raskaasti viljelijää on lyöty ja mollattu eri tavalla.

Ja kaiken tämän lisäksi tuli vielä katovuosi, näin ollen sen mukana on ansiotulokin menetetty. Milläs maksat kaikki vuotuiset tilan menot, kustannukset, korot, lyhennykset jne., ja elääkin vielä tarttis. Miltä tuntuisi jos ansiotyöntekijä menettäisi 70-80 prosenttia palkastaan?

Jos elettäisiin toisenlaisessa yhteiskuntamuodossa, isännät ja emännät olisivat kaikki työn sankareita eikä kukaan puhuisi vilja-liha-voi- ja munavuorista. Lipposen ja Hemilän olisi pitänyt mennä soutelemaan pellolle kokoamaan tähkäpäitä talteen, niin olisivat paremmin ymmärtäneet ne vaikeudet.

Tuntuu kuin meidän Jumalakin olisi asian huomannut ja laittoi meille kadon, jotta nähtiin, mitä maanviljelijä merkitsee koko yhteiskunnalle. Eihän tarvittu kuin yksi katovuosi, eikä sekään vielä täydellinen, kun kohta ollaan ulkomaisen tuonnin varassa. Viljelijän tuloista kärsivät kaikki, kunnat ja valtio menettävät valtavasti verotuloja.

Ihmiset kyselevät, missä nyt ovat ne kohutut viljavuoret. Kun ei kuulemma ole siementä enää ensi kesän kylvöihin. Eiköhän olisi ollut parempi täyttää viljavarastot sillä ylijäämäviljalla kuin myydä sitä pilkkahinnalla ulkomaille. Monen perheen palkka vuoden työstä makaa nyt kuraisella pellolla tai mätänee perunavaossa. Nyt jos koskaan tuntuvat puheet ylituotannon rajoittamisesta enemmän kuin ironisilta.

Reino Peltomaa