Luonnonvalosta voi myös nauttia

TS:n viimeisessä "Rakentaminen"-lehdessä Seppo Asikainen Sähköinsinööritoimisto Matti Leppä Oy:stä esitti, että peilivalo ei missään tapauksessa saa tulla ylhäältä.

Jos valona käytetään epäsuoraa, häikäisemätöntä luonnonvaloa, se saa tulla myös ylhäältä. Itse asiassa se on erinomainen ratkaisu.

"Parhaaseen lopputulokseen pääsemme käyttämällä hehkulamppuja. Lisäksi ne ovat halpoja ja helppo vaihtaa itse", toteaa Asikainen.

Harvat sähköalan asiantuntijat enää suosittelevat hehkulamppuja. Ne ovat runsaasti energiaa kuluttavina selvästi kalliimpia kuin uudet, päivänvalon kaltaista valoa antavat häikäisemättömät pienloistelamput, joista vielä sähköjännitevärinäkin on poistettu.

"Luonnonvalolampuista puhutaan paljon. Mielestäni niitä tulee välttää. Me ihmiset emme oikein usko, minkä värinen se luonnonvalo todellisuudessa on. Se on todellakin sininen", varoittaa Asikainen.

Sähköinsinööritoimistojen tuntema luonnonvalo on todellakin häiritsevän sinistä. Jos tutustuisi tarkemmin siihen päivänvalolamppuun, jolla valaistiin Raision asuntomessujen luonnonvalotalot, tulisi toisiin ajatuksiin.

Raision asuntomessututkimuksen mukaan luonnonvaloa pidettiin miellyttävänä katsella. Valo korosti kodin sisustuksen värejä, koska värit ovat nyt ensi kertaa luonnonmukaiset. Työpaikoilla luonnonmukainen valo on edullisin vaihtoehto, koska se on juuri se valo, joka vähentää väsymistä ja lisää sitä kautta tuottavuutta. Luonnonvalossa myös nähdään paremmin ja se häikäisee vähemmän.

Sähköjännitteen värinänpoistoon olisi ollut myös syytä kiinnittää huomiota. Onhan siitä juuri ilmestynyt tutkimus, joka osoittaa silmille useimmiten näkymättömän lampuista tulevan sähköjännitevärinän aiheuttavan stressiä ja työvirheitä. Lisäksi ne säästäisivät energiaa noin 25 prosenttia.

Ilkka Pekanheimo,
AD-Lux Oy, luonnonvalokonsultti