Miksi matkakulut
ovat salaisia

Reppuryssä, kulkukauppias, kauppamatkustaja, matkaedustaja. Siinä ammattinimikkeitä henkilöille, joiden toimenkuvaan kuuluu oleellisesti matkustaminen. Ammatti oli alussa aika vapaa. Reppuryssä ja kulkukauppias tulivat toimeen omillansa, eivätkä juurikaan tehneet tiliä matkoistansa. Myöhemmin kauppamatkustajat ym. ovat joutuneet tekemään tarkkaa selkoa matkojensa kustannuksista, jos ovat halunneet saada kulukorvauksia matkakuluistaan.

Nyt ovat entiset ajat palaamassa. Tasavaltamme presidentti ilmoitti ykskantaan, että hänen matkojensa kustannukset ovat salaisia.

Monilla kansalaisilla lienee tähän asti ollut luulo, että presidentti henkilönä ja instituutiona on avoimesti ja rehellisesti kansan palvelija ja valtakunnan edunvalvoja. Sitä varten kansa on hänet palkannut ja valtuuttanut.

Kun nyt tähän työhön käytettyjä rahoja (jotka sivumennen mainiten lienevät niitä paljon puhuttuja verorahoja) aletaan pitää tehtäviä suorittavan henkilön määräyksestä salaisina, joten ei liene mikään ihme, jos kansalaiset alkavat uumoilla asiassa olevan jotakin hämärää. Varsinkin kun viimeaikaiset valtiovallan sisäiset rahasotkut, joita julkisuudessa on puitu, ovat tuoreessa muistissa. Kansakunnan kaapin päällä on seistävä ilman vilppiä.

Erik Koski