Turun linnan vankilakierros
suunniteltu pienelle joukolle

Nimimerkki Markkinoinnissa mahdollisuus (TS 25.10.) kirjoitti tällä palstalla Turun linnan vankilakierroksesta. Kirjoittaja piti kierrosta upeana ja se onkin saanut paljon hyvää palautetta yleisöltä.

Kirjoittaja kritisoi sitä, ettei lippuja voinut varata etukäteen. Tähän on kuitenkin tulossa parannus, sillä seuraavaan 23.11. järjestettävään kierrokseen voi ostaa lippuja ennakkoon Apteekkimuseon ja Turun linnan kassalta 3.11. lähtien.

Valitettavasti linnan kapeat käytävät ja pienet vankilakopit eivät mahdollista hyvää opastusta suurelle joukolle. Noin 30-35 henkilöä enimmillään voidaan ottaa yhdelle kierrokselle, koska muuten ihmiset eivät näe tai kuule.

Suurempi ongelma on se, ettei museolla ole taloudellisia mahdollisuuksia palkata opastushenkilökuntaa talviaikana eikä tutkijoilla oman työnsä ohessa ole mahdollisuutta opastaa enempää. Lisäksi 10 "vanki-opasta" vaativa vankilakierros on jo luonteeltaan pieni tapahtuma eikä pelkkä rutiiniopastus, jota voidaan vetää monia kertoja illassa kuukausien ajan.

Vankilakierros on kokeilu, jota on tarkoitus kehittää eteenpäin. Se on yksi esimerkki museon pyrkimyksestä tuotteistaa palvelujaan, jotta maamme ja kotikaupunkimme historia tulisi tutuksi mahdollisimman monelle.

Marita Söderström
tiedottaja
Turun maakuntamuseo