Suomi 1948/Veli Junttila:
Nummenmäen kummitus

Marraskuun 1948 alussa Turun Sanomat kertoi sensaatiomaisia uutisia Nummenmäen kummituksesta, mellastelevasta ja esineitä heittelevästä oliosta, poltergeistista.

Jutut olivat kylläkin sisäsivulla ja kirjoitettu hieman epäilevään sävyyn, mutta vauhdikkaasti. Asialla olikin nimimerkki "Nalli", myöhempi Apu-lehdessä hurjista tempauksista tunnettu Matti Jämsä. Hän oli Turun Sanomain kaupunkitoimittajana ja reportterina vuosina 1946-1952.

Kummitus mellasti Nummenmäellä Peltotie 4:ssä 50 vuotta sitten nimeltä mainitun suurehkon perheen luona. Toimittaja vieraili talossa eräänä torstaina sekä päivällä että illalla. Hän ei nähnyt eikä kuullut mitään epätavallista, mutta selosti talonväen kertomuksia: "Hetken kuluttua aukenee ovi ja huoneeseen astuu 130-40 cm:n korkuinen olento, jolla on hohtavan valkoinen pää ja joka on pukeutunut kireään mustaan viittaan"...

Poltergeistin tavanomaisten temppuja tehden olio oli puolentoista kuukauden aikana näyttäytynyt kolmesti. Silloin oli huomattu, että olion jalat olivat kuin kurjella ja jalkaterät muistuttivat hevosen kavioita.

Kädessä sillä oli eläimen suolta muistuttava esine, jota se huiskutteli käsissään ja joka kerta se kulki asunnon hellaa kohti, avasi sen luukun, veti paistinpannun ulos, löyhytteli uunia suolellaan ja hävisi.

Talon vintillä toimittajalle näytettiin kummituksen särkemä kaappi ja pienet tikkaat, jota se oli heittänyt alas. Ullakolla kummitus oli myös heittänyt talon isäntää lääkepullolla hartioihin.

Tällä kierroksella ilmeni, että ullakko oli muidenkin naapurien käytössä. Toimittaja näki siellä naapurin emännän ja sai kuulla sellaisia puheita, että kummittelu taisikin jotenkin liittyä naapurin riitoihin.

Seuraavina päivinä toimittaja palasi aiheeseen. Hella, josta kummitus oli kiinnostunut, oli valokuvattu, samoin rikottu kaappi. Kummituksesta todisti myös perheessä asunut 72-vuotias pappa, joka muisti ettei oliolla ollut päätä ollenkaan.

Marraskuun 6. päivän uutisen mukaan tapaus sai jo vakavamman ilmeen kun kerrottiin, että kummitusta oli käynyt jahtaamassa myös rikos- ja järjestyspoliisin miehiä. Järjestyspoliisia on tarvittu raivaamaan tie rikospoliisille, joka tunkeutui taloon 300-henkisen ihmisjoukon läpi. Peltotiellä oli niin paljon väkeä, että liikenne häiriintyi.

Samasta uutisesta ilmeni jälleen, että kummitus liittyi jotenkin naapurien väleihin. Myöhemmin uutisoitiin, että kummitusperhe oli tehnyt rikosilmoituksenkin naapureistaan, jotka olivat väittäneet näitä häiriköiksi.

Pian juttu lässähti olemattomiin. Pakinoitsija Veli Villehartti (toimittaja Arvo Suominen) kelasi Jämsän juttuja vähän takaisin ja kertoi, että kummitus olikin vanha eukko, joka on "neljän seinän sisällä munalukkoa vahvempien telkien takana". Sitä ei kerrottu liittyikö tapaus naapuruussuhteisiin vaiko ei.

Saattoipa käydä niin, että kummitus veti enemmän mielenkiintoa kuin päivänpolttavat suuret tapahtumat. Lehdissä kerrottiin samoina päivinä suurimpana uutisena Harry S. Trumanin valinnasta uudelleen Yhdysvaltain presidentiksi.

Se oli valinta, jossa häpeään joutuivat asiantuntijalausunnot ja mielialatutkimukset, jotka olivat povanneet republikaanien Thomas Deweyn valintaa.

Kiinassa käytiin veristä sisällissotaa, jossa hallitus joutui yhä ahtaammalle kommunistikapinallisten vallatessa maata.

Tärkeä uutinen, jota syksyllä 1948 seurattiin jopa monta kertaa viikossa, oli Naton perustamisneuvottelut. Tuohon aikaan odotettiin jopa, että tästä Pohjois-Atlantin liitosta tulee oletettuakin vahvempi. Siihen voivat liittyä myös Etelä- ja Keski-Amerikan maat Länsi-Euroopan maiden sekä USA;n ja Kanadan lisäksi.

Japanissa puitiin tuona syksynä vielä sodan jälkipyykkiä. Entinen pääministeri Hideki Tojo ja kuusi muuta sodan vastuuhenkilöä tuomittiin kuolemaan. Tuomiot pantiin täytäntöön 23. joulukuuta Tokiossa.

Lehtien toistuvat uutiset kertoivat usein myös Intian ja Pakistanin välisestä Kashmirin kriisistä, Israelin ja arabien välisestä taistelusta. Myös Berliinin kriisiä seurattiin, kerrottiin mm. kuinka kommunistit yrittävät vallata läntisen Berliinin soluttautumalla sen kunnallishallintoon.

Kirjoittaja on Turun Sanomain toimittaja.