Katokorvauksista ja
Venäjän ruoka-avusta

Päivän Pistot-palstalla Aimo Massinen kirjoittaa (TS 19.9.) Venäjän ruoka-avun vastikkeellisuudesta ja ehdottaa, että Suomessakin talonpoikien katokorvauksista vaadittaisiin jotakin vastiketta valtiolle. Vertaus on aika naiivi ja kuvastaa hyvin kirjoittajan suhtautumista maatalouteen.

Venäjän on luonnonvaroilla mitaten maapallon rikkaimpia maita. Venäjän talous on ollut ja on vieläkin liian suurelta osin "rosvotaloutta". Siellä ihmiset ovat rikastuneet toisten hädänalaisella tilalla. Siitä on nytkin kysymys. Ruokaa on tukkuvarastoissa mutta ruoka ei liiku, koska odotetaan hinnan nousuja. Tällaista toimintaa ei pidä hyväksyä, toisen ihmisen hädänalaisen tilanteen hyväksikäyttöä.

Ulkoministeriö ehätti heti ensimmäisten yhteydenottojen jälkeen irrottamaan omista varoistaan humanitääristä apua Venäjän ongelmiin. Miksi me emme näe hätää ympärillämme. Suomessa on yli 100000 ihmistä ruokajonoissa ympäri maata. Heidänkin avustamisensa olisi tosi tarpeellista.

Samaan aikaan ministeri Niinistö ilmoitti, että Suomi ei velkarahalla maksa katokorvauksia. Katokorvaukset ovat talonpojalle työttömyyskorvaukseen verrattavia. Ne korvaavat niitä menetyksiä, joita luonnonolosuhteista johtuen on aiheutunut viljelijöille. Samoin korvataan työttömäksi jääneille tulojen menetystä.

Ei työttömiltäkään vaadita mitään vastiketta valtiolle. Miksi Aimo Massinen kaikki väestöryhmät eivät olisi tasavertaisia teidänkin pohdinnissanne?

Hyvää syksyä toivottaen
Sirkka-Liisa Anttila

Huumori, varsinkin satiiri, on vaikea tyylilaji. Sanoma ymmärretään helposti väärin.

En ole todellakaan vaatimassa suomalaisten viljelijäin katokorvauksista vastiketta valtiolle. Mutta ei hädänalaisten tilannetta pidä mielestäni käyttää hyväksi, vaikka kysymyksessä olisi venäläinenkin.

Ystävällisesti

Aimo Massinen