Päivän Pistot -kolumni
Aimo Massinen:
Jaloistako kiinni?

"Voi kysyä, kestävätkö Ahtisaaren jalat toista kautta", Helsingin yliopiston neurologian professori Jorma Palo kysyy Suomenmaan palstoilla.

USA:n presidentti Bill Clintonin pikkujalan ja sikarin ihmeellisistä seikkailuista olemme saaneet kuulla kyllästymiseen asti, mutta osataan sitä näköjään meilläkin.

Olemme tottuneet siihen, että Amerikassa kaikki on mahdollista. Siellä ei mikään ole pyhää - paitsi ehkä dollari.

USA on varsinkin juristien ja median mellastuspaikka. Jopa presidentin seksielämä yksityiskohtia myöten voidaan alistaa - demokratian ja avoimuuden nimissä - näiden mafioiden alttarille.

Itse asiassa melkein koko maailma on sekaisin yhden miehen ja muutaman spermatipan tähden!

Nyt näyttää kuitenkin siltä, että tällä kertaa on astuttu tietyn soveliaisuuden rajan yli. Erikoistutkija Kenneth Starrin raportissa sana seksi toistuu 445 kertaa.

USA:n kansan enemmistö on kurkkuaan myöten täynnä presidenttinsä riepottelua. Clintonin kansansuosio on pikemminkin nousussa, vaikka presidentin käyttäytymistä sinänsä pidetäänkin kakaramaisena ja tuomittavana. Presidentin oraalista nautintoa voi seurata moraalinen krapula koko kansakunnalle.

Silti Clintonin asemaa ei näytä uhkaavan edes se, että hän jäi asiallisesti ottaen kiinni valehtelusta ja väärästä valasta, mikä on koko tämän absurdin jutun vakavin puoli.

Clinton-show pyörii maailmassa mediamarkkinoilla hänen virkakautensa loppuun saakka, koska niin moni taho tekee sillä bisnestä.

Legendaarisella John F. Kennedylläkin rahastettiin kaikin tavoin. Ensin hänestä tehtiin myyttinen uuden sukupolven pelastaja, jolla oli upea perhe.

Sitten presidentistä tuli traagisesti murhan uhri. Mutta kun maailma oli surrut häntä aikansa, paljastettiin, että Kennedy olikin mafian pauloissa oleva varsinainen häntäheikki. Ja joka vaiheessa mitä ihmeellisimmät tarinat myivät hyvin.

Suomessa meidän on tyytyminen paljon vaatimattomampiin poliitikkojen paljastusjuttuihin. Kyllähän meilläkin esimerkiksi moninkertainen ministeri Väinö Leskinen kärähti eduskunnan perustuslakivaliokunnan pöydällä naimisesta, mutta eduskunnan silloinen puhemies tokaisi tiukkapipoisen naisedustajan kanteluun vain, että sattuuhan näitä.

Urho Kekkosen naisjutuistakin jotakin kuiskittiin, mutta Mauno Koivisto ja Martti Ahtisaari ovat olleet tässä suhteessa toivottomia.

Vaikka Ahtisaari klenkkaa, hänen keskimmäisen jalkansa syrjähypyistä ei ole vähäisintäkään vihjettä. Ilmeisesti presidentin pää ja polvet eivät kerta kaikkiaan kestä moista.

Itse syöpäleikkauksesta parhaillaan toipuva professori Jorma Palo, 62, haluaa kuitenkin ilmeisen vakavasti herättää keskustelun presidenttien iästä ja kunnosta.

Palo ehdottaa, että presidenttiehdokkaan yläikärajaksi tulisi säätää 65 vuotta. Vaikka Palo vakuuttaakin, ettei hänellä ole suosikkeja presidenttikilvassa, viittaukset Ahtisaaren runsaaseen ylipainoon, alaraajojen ongelmiin ja mahdollisten särkylääkkeiden työtehoa heikentävään vaikutukseen ovat selvä viesti.

Palon mukaan olisi hauska seurata reipasta ja hyväkuntoista presidenttiä sen sijaan, että kaikki jännittävät, pääseekö hän portaita ylös tai alas. Ahtisaaren, 61, kunto on mennyt niin huonoksi, että hänen on pitänyt ryhtyä harrastamaan golfia, Palo pilkkaa.

Kaikesta pilkasta huolimatta Suomen Kuvalehden teettämän tuoreen gallupin mukaan 65 prosenttia kansasta luottaa yhä Ahtisaaren hyvään työkykyyn valtion päämiehenä.

Hyvä kunto on tärkeä avu missä tahansa merkittävässä tehtävässä, mutta nojatuolineurologin pohdinnat avaavat jopa vaarallisia näköaloja. Ehdotus presidenttiehdokkaan iän rajaamisesta alle 65 vuoteen vahvistaisi muutenkin vallalla olevaa kehitystä ikäsyrjintään.

Kannanotot lievien fyysisten vajavaisuuksien esteisiin hoitaa presidentin tehtäviä viittaavat tv-aikakauden täydellisyyden ihannointiin. Pitäisikö poliitikkoja punnita pituuden, painon ja ulkonäön mukaan? Eikö päähuomio tule sentään kohdistaa pään sisälle, henkisiin mittoihin?

Kukaan meistä ei ole aivan täydellinen, ei edes Paavo Väyrynen. Toki läheltä liippaa.

P.S. Muistelmansa perjantaina julkistanut Elisabeth Rehn, 63, kiirehtii jo johdannossa julistamaan, että hänen kirjansa ei sisällä seksipaljastuksia.

Siinä tuli entisen Hornet-lentäjän suorasuihku kilpasiskon vesisänkyyn.

Kirjoittaja Aimo Massinen on Turun Sanomien päätoimittaja.