Yhteiskunnan tulee olla
osallistumiseen innoittava

Olen keski-ikäinen, korkeakoulutettu, keskituloinen, opintolainoitettu, veronmaksaja ja ymmällään.

Mummot ja papat kuulemma voivat aika hyvin hoitolaitoksissaan. Lepoa on tarjolla, mutta onko Suomemme rakentajille tarjolla ylväs ansaittu vanhuus, kaikissa tuloluokissa?

Miten vekarasi viettää päivänsä? Riittääkö virikkeeksi uupuneen hoitotädin tylsä virne. Tuetaanko suomalaisen lapsen hyvinvointia. Luoko alipalkattu ylityöllistetty ope kolmenkymmenen oppilaan luokassa eheitä kokonaispersoonallisuuksia. Saako teini-ikäiset sittenkin meillä luvalla juopotella vai eikö meillä ole varaa palkata poliiseja kasvattamaan kaduille. Kasvaahan nuoristamme tekijöitä, toimijoita eikä vain ajan tappajia.

Ovatko kaikki opiskelijat asteesta riippumatta taloudellisesti tasa-arvoisessa asemassa? Onko opiskelijoiden tukeminen tulosvastuullista ja tarveharkittua.

Näivetytkö jonossa ja unohdutko punkan pohjalle. Meillä on huippukoulutettu alipalkattu ylityöllistetty terveydenhoitohenkilökunta. Vai onko liioittelua puhua hoidosta kun resursseja on vain paikkailuun. Onko avohoito sitä, että hörhöt jätetään oman onnensa nojaan.

Meillä on huippukoulutettu, kurssikarusellissa viihtyvä työhaluttomien armeija ja työvoimapula. Meillä on sukupolvi, jolle sana työ ei merkitse mitään. Ei palkkatulo saa olla pelkästään kutsumuksen ja kunnianhimon varassa vaan sen tulee olla "ainoa" toimeentulon muoto. Maksetaan mieluummin palveluista, osallistumisesta kuin tekemättömyydestä, osallistumattomuudesta.

Meillä on keskituloisten joukko joka ei uurastuksestaan huolimatta saavuta sosiaalikeinottelijoita korkeampaa hyvinvointia. Hei, kaikki keskituloiset nakataan vasara pakkiin, kyllä valtio elättää.

Kypsykää veronmaksajat. Noustaan kapinaan. Vaaditaan veroprosentit alas ja veromarkkojen tiukkaa kohdentamista avun ansainneille. Tungetaan työhaluttomat luovaan, uudistavaan kurjuuteen. Yhteiskunnanhan kuuluu olla kouliva ja osallistumiseen innoittava. Valtio olemme me ja me voimme huonosti.

Petri Niemi