Tv-väkivalta ei perimmäinen
syy todelliseen väkivaltaan

Hannu Vuorinen kirjoitti (TS 21.9.) median ja viihdeteollisuuden vaikutuksista nuorten väkivaltaan. Hän todisteli kirjoituksessaan, että yhteiskunnassa esiintyvä nuorten väkivalta on helppo kitkeä pois kieltämällä väkivaltaviihteen levittäminen. Jos nuorten väkivaltaiseen käyttäytymiseen olisikin noin yksinkertainen lääke niin kyllähän sitä olisi jo käytetty.

Meillä Suomessa oli Euroopan tiukin videosensuuri ja myös tv-lähetykset haravoitiin tarkasti. Vähenikö väkivalta Suomessa? Vastaus on ei, sillä laman myötä se lisääntyi hieman.

On selvää, että jokin vaikutus väkivaltaviihteellä on pienen lapsen tai teini-ikäisen nuoren moraaliin. En kuitenkaan jaksa millään uskoa, että hyvän kasvatuksen saanut terve nuori lähtisi Clint Eastwoodin spagettiwesterin jälkeen hirttämään koulutoveriaan mattotelineeseen. Jos näin käy niin ongelmien syyt ovat aivan muualla kuin tv-vastaanottimessa.

Lisäksi on käsittämätöntä, että aikuiset antavat alle kouluikäisten lastensa katsella yömyöhään toimintakuvia, jotka on tarkoitettu aikuisille. Väkivaltaa ei pystytä millään sensuuri- ja peittelymenetelmillä poistamaan.

Kasvava eriarvoisuus yhteiskunnassa, todellisen väkivallan pelko ja taloudelliset vaikeudet ovat pahoinvointimme perussyitä. Millään moraalisaarnoilla tai sensuurilla ei saada nuorisoa pois kadulta tappelemasta. Syyt ovat sosiaalipolitiikassamme ja liian suvaitsevaisessa kasvatuksessa.

Lisäksi väkivaltaviihteen leviämisen estäminen on tietoyhteiskunnassa täysin mahdotonta. Miten muka pystyttäisiin sensuroimaan kaikki taivaskanavat, ulkomailta tuotavat videokasetit ja internet niin, että niissä ei olisi väkivaltaa?

Tyytyväinen, koulutettu ja varoissaan oleva nuori ei lähde kadulle potkimaan huvin vuoksi muita ihmisiä, vaikka katsoisi minkälaista ohjelmaa tahansa televisiosta. Väkivaltaviihde antaa korkeintaan toimintamalleja, mutta järjetöntä todellista väkivaltaa se ei selitä puhumattakaan väkivallan perimmäistä syytä.

J. Merilä