Pääkirjoitus 21.9.1998:
Taliban-kiista tarjoaa tilaisuuden
Iranin kovan linjan islamisteille

-Kuolema Talibanille, kuolema Pakistanille, kuolema Amerikalle, ovat vaatimukset, joita Iranissa nyt raivoisimmillaan huudetaan.

Toivotusten kohteiksi ovat päässeet Taliban-liikkeen soturit ja liikkeen rinnalla Afganistanissa taistelevat pakistanilaiset aseveljet, jotka syyllistyivät iranilaisten diplomaattien murhaamiseen Afganistanin sisällissodassa käydyssä Mazar-i-Sharifin kaupungin valtaustaistelussa elokuussa.

Amerikka eli "Suuri Saatana" on ilmeisesti vanhasta islamilaisvallankumouksellisesta muistista kelpuutettu ryhmään mukaan. Viime aikoina Yhdysvallat on nimittäin osoittanut merkkejä Iranin-vastaisen politiikkansa muuttamisesta sekä iskenyt ohjuksin aiemmin hiljaisesti suosimansa Talibanin alueelle. Isku tosin nimettiin kostoksi Yhdysvaltain kahta afrikkalaista lähetystöä vastaan tehdyille pommihyökkäyksille. Joka tapauksessa Talibania tukevat Yhdysvaltain strategiset liittolaiset Saudi-Arabia ja Pakistan ovat jääneet ihmettelemään, onko Yhdysvallat hylännyt ne.

Toistaiseksi Iranin uudistusmielinen presidentti Mohammad Khatami on kovan linjan islamistien pelossa joutunut torjumaan Yhdysvaltain epäpyhät lähestymisyritykset, mutta kansainvälinen yhteistyö lännen kanssa kiinnostaa.

Vasta runsaan vuoden virassa ollut Khatami on jo ehtinyt muuttaa maansa kuvaa maailmalla lieventämällä 20-vuotista vastakkainasettelua Yhdysvaltain kanssa ja rohkaisemalla iranilaisten sananvapautta sekä poliittisia uudistuksia. Tänään maanantaina Khatamin on määrä puhua YK:n yleiskokouksessa tähän mennessä vasta kolmantena korkea-arvoisena Iranin islamilaisen tasavallan johtajana. Hän lienee lähtenyt New Yorkin -matkalle huolissaan jo tekemiensä uudistusten kohtalosta, kun kovan linjan islamilaiset haluaisivat paluun vuoden 1979 islamilaisen vallankumouksen jälkeisiin tiukkoihin periaatteisiin.

Sunni-muslimien Taliban-liikkeen viimeaikainen menestys Iranin tukemien Afganistanin shia-muslimien vastaisessa taistelussa sekä diplomaattimurhat tulivat ikävään aikaan Iranin uudistuspolitiikan kannattajille. Tilanne on nyt edennyt siihen, että sadattuhannet Iranin sotilaat harjoittelevat sotaa Afganistanin rajalla ja toisella puolella kymmenentuhatta Taliban-soturia on kaivautunut maan sisään valmiina lyömään mahdollisen hyökkäyksen takaisin.

Hyökkäystä ennakoiden Iranissa on pantu kuriin liberaalia lehdistöä maan armeijan komentajan ja hengellisen johtajan ajatolla Ali Khamenein suostumuksella.

Hyökkäyksen ehkäisemiseksi tarvittaisiin Talibanilta toimenpiteitä kuten anteeksipyyntö iranilaisdiplomaattien surmaamisesta, millä Iranille tarjoutuisi mahdollisuus kasvojensa pelastamiseen. Taliban ei kuitenkaan sellaista ole luvannut.

Pahimman käsikirjoituksen mukaan maiden välinen riita johtaa sotaan, johon tavalla tai toisella voivat joutua osallisiksi niin Irania tukeva Intia kuin Talibania suosiva Pakistan, jota Kiina puolestaan holhoaa.

Sodan vaihtoehto on diplomatia. Kiistaa pyrkivät New Yorkissa sovittelemaan Afganistanin kuuden naapurimaan sekä Venäjän ja Yhdysvaltain 6+2 -neuvottelijat. Sovittelunhalua ei lopulta puuttune riitelijöiltäkään, kunhan molemmille tarjoutuu ns. kunniallinen ratkaisu.