Vaikeasti arvattava vaalitulos

Ruotsalaiset käyvät suuren epätietoisuuden vallassa sunnuntaina vaaliuurnilla valitsemassa edustajat valtiopäiville. Tuloksen peruskuviosta ei ole epäselvyyttä, sosiaalidemokraatit säilyvät suurimpana puolueena ja porvarillinen kokoomuspuolue pitää asemansa toiseksi suurimpana puolueena, mutta tuleva hallitusratkaisu askarruttaa kaikkia tuloksen selviämiseen saakka ja mahdollisesti vielä vähän sen jälkeenkin.

Tuloksen arvattavuutta on omiaan vähentämään vaalitavan muutos, joka ns. pitkien listojen ohella mahdollistaa myös henkilöiden äänestämisen. Aivan vähäiseksi yllätysarvoltaan ei voi arvioida sitäkään tosiasiaa, että vaaleissa on 400000 nuorta ensikertalaista äänioikeutettua.

Varmaa on, ettei yksikään puolue pysty hallitsemaan Ruotsia suvereenisti seuraavallakaan vaalikaudella. Muita ratkaisumahdollisuuksia on periaatteessa vielä monia.

Vaisun ja pitkästyttävän vaalikampanjan jälkeen on hyvinkin todennäköistä, että niin Göran Perssonin sosiaalidemokraatit kuin Carl Bildtin maltillinen kokoomuskin menettävät entisiä asemiaan. Demarien ääniä valuu väistämättä kommunistisen puolueen raunioille Suomen tapaan syntyneelle Gudrun Schymanin vasemmistopuolueelle ja kokoomuksen kannatus puolestaan heikkenee Alf Svenssonin johtamien kristillisdemokraattien hyväksi.

Tällaisista äänivirroista mielipidekyselyt ovat toistuvasti antaneet viitteitä.

Kummankin valtapuolueen heikkeneminen vaikeuttaa sekä vähemmistöhallitusratkaisua että monen puolueen yhteishallitusratkaisun rakentamista.

Ruotsin demarit eivät perinteisesti suostu kokoomushallitukseen. Hallitseminen voimistuneen vasemmistopuolueen tuella saattaisi kuitenkin olla tuskallista. Valta ilman vastuuta maistuisi varmasti makealta vasemmistopuolueelle. Demareille huikenteleva tukijalka taas olisi pahinta poliittista myrkkyä. Sitä paitsi pelkkä vasemmistopuolueen tuki ei vielä riitä Perssonin vähemmistöhallituksen toimintakuntoisuuden ylläpitämiseen. Hiljainen kannattaja tarvitaan myös porvarileiristä.

Carl Bildtin vaalienaluspäivien kampanjoinnissa on yhä elätelty toivoa sellaisesta vaalituloksesta, joka mahdollistaisi porvarillisen kokoomushallituksen muodostamisen. Ruotsin porvaririntama on kuitenkin sen verran hajanainen poliittisten tavoitteiden osalta, että yksimielisyyteen pääseminen yhteisestä hallitusohjelmasta saattaisi kohdata ylivoimaisia vaikeuksia. Kokoomusvetoinen vähemmistöhallitus kaikkien porvaripuolueiden tuella on periaatteessa mahdollinen, mutta tuskin käytännössä.