Maailman talouskriisiin
ristiriitaisia lääkekuureja

Mitä syvemmälle maailmantalouden osa-alueet ovat vajoamassa kriisiin, sen selvemmäksi on käymässä, ettei vajoamisen lopullisista pohjalukemista kellään ole harmainta aavistustakaan. Oireellista myös on, että useiden keskeisten talousvaikuttajien esittämät lääkkeet kriisin hoitamiseen ovat hyvin ristiriitaisia.

Syvimmälle talouskriisissä ovat vajonneet Aasian vielä äsken kukoistaneet talousmahdit Japania myöten. Aasian maista vain Kiina tuntuu pysyvän vankasti kasvu-uralla eikä sen valuutan vakaudella näytä olevan ainakaan välitöntä romahduksen pelkoa.

Myös Etelä-Amerikan valtiot ovat yksi toisensa jälkeen syöksyneet lamakierteeseen maanosan talousveturin Brasilian johdolla.

Kokonaan oma lukunsa maailman talouskriisissä on Venäjä, joka taloudellisen romahduksen lisäksi on kokenut vaikeimman poliittiseen kriisinsä sitten sosialismista vapautumisen alkuaikojen.

Maailmantaloudesta vastuuta kantavien järjestöjen ja instituutioiden neuvottomuus Aasiasta alkaneen kriisin hillitsemisessä on silmiinpistävää. Johtavien teollisuusmaiden G 7-yhteisö ei yrityksistään huolimatta ole löytänyt tehokkaita keinoja maailmantalouden kasvun kiihdyttämiseksi, jonka se näkee ainoana mahdollisuutena koko maailman laajuisen laman torjumiseksi. Korkojen laskemiseen ei toistaiseksi ole riittänyt rohkeutta.

YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön Unctadin tuore vuosiraportti on hyvin pessimistinen asiakirja, jossa laman Aasiassa, Etelä-Amerikassa ja varsinkin Venäjällä uskotaan yhä vain syvenevän. Ja mikä pahinta, Unctadin näkemyksen mukaan syynä kriisin pahenemiseen ovat ne väärät lääkkeet, joita muun muassa Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on pulaan joutuneille tarjoillut.

Unctad ei näe mitään hyvää nykyisessä tilanteessa siinä kaupan ja talouden vapauttamisessa, jota IMF on ajanut ja rahallisesti tukenut. Sen mielestä nyt olisi tiukan sääntelyn aika varsinkin Aasian horjuvissa talouksissa.

Unctadin esittämät väitteet eivät ole aivan tuulesta temmattuja. Tiukennettuun sääntelyyn turvautuneet Intia ja Malesia ovat toistaiseksi selviytyneet paremmin kuin useimmat muut Aasian taloudet.

Toivottominta kuitenkin on, että IMF:n varat ovat ehtymässä, vaikka laajat horjuvien talouksien pelastusoperaatiot ovat vielä pahasti kesken. Esimerkiksi Yhdysvallat on kiristänyt kukkaronnyörejään, eikä lisävaroja heikkeneviin talouksiin pumpattavaksi ole merkittävästi juuri muualtakaan saatavissa.

Pisimmälle yleisen taloudellisen pessimismin levittämisessä on mennyt suursijoittaja George Soros, jonka mielestä maailmankapitalismi on jo hajoamassa.

Yhdysvallat ja Euroopan unionin maat ovat toistaiseksi selviytyneet parhaiten maailmaa kiertävästä talouskriisistä, mutta nekään eivät ole haavoittumattomia. Yhdysvaltain menestyvä vientiteollisuus voi joutua nopeasti vaikeuksiin, jos Etelä-Amerikan maat todenteolla ryhtyisivät valuuttojaan devalvoimaan.

Käänne Yhdysvaltain taloudessa vaikuttaisi välittömästi myös EU:n jäsenmaihin, joissa jo nyt on merkkejä talouden kasvuvauhdin heikkenemisestä. Myös Suomessa on varauduttava siihen, ettei täälläkään selviydytä maailman talouskriisistä kuin koira veräjästä.