Kaikki talot eivät
sovi kaupunkikuvaan

Teuvo Ranki, kerroit Turun Sanomissa 11.9. että kerrostalot sopivat kaupunkikuvaan kuin hajuvesi lihapullaan. Tosiasia kuitenkin lienee, että tarkoittamasi Humalistonkadun ja Rauhankadun kulmassa sijaitseva kivi- ja puutaloyhdistelmä sekä lukuisat muuta suojellut yksittäiset rakennukset ovat juuri sitä hajuvettä lihapullassa. Eivät siis sovi kaupunkikuvaan.

Asia muuttuu kun suojeltavana on joku kokonaisuus kuten esimerkiksi Turun palosta säilynyt alue sekä Portsan alue.

Puutarhakadun ja Puistokadun kulmassa olevalle ns. seurakunnan tontille suunnitteilla oleva rakentaminen ja osittainen suojelu ei mielestäni puolestaan ainakaan kaunista kaupunkikuvaa. Siinä olisi joko täyden suojelun taikka täyden rakennusoikeuden paikka. Tässä kohteessa eivät ainakaan ns. liikemiespiirit ole osallisina vaatimassa rakentamista, sitä vaativat sielujemme hoitajat eli seurakunta.

Olen kanssasi samaa mieltä Turun kauppahallin viereiselle pysäköintialueelle suunniteltavasta "hökötyksestä". Keskikaupungilla, kaupungin sydämessä, tarvitaan jo ilmansaasteidenkin takia aukkopaikkoja, joten kyseinen tontti pitäisi jättää rakentamatta. Jos alue on yksityistä omaisuutta, nauttikoon omistaja tulot pysäköintialueeltaan.

Elokuvakeskus, jos sellaista tarvitaan, voitaisiin sijoittaa kallion uumeniin. Teatterisillan lähettyvillä on aikanaan pommisuojaksi aiottu louhos. Työ on jäänyt kesken. Nyt voitaisiin työtä jatkaa ja kyseinen elokuvakeskus sijoittaa kallioon.

Viittaat kirjoituksessasi myös historiaan ja että sen pitäisi näkyä paremmin Turussa. Kyllä se täällä näkyykin. Esimerkkinä Rautatieasemalta Humalistonkatua keskikaupungille päin tultaessa ei voi välttyä ajatukselta, että ollaan tulossa villinlännen saluunakujalle taikka ainakin tuppukylään.

Erik Koski