Urheilijavalinnoissa Suomella
tavallista tiukempi linja

Hyvä Markku Laihinen, kiitos mielipisteestäsi (TS 14.9. Yleisurheilun tasoa nostettava). Yleisurheilun arvokisavalinnat ovat aihe, josta kannattaa käydä julkista keskustelua.

Ennen kuin vastaan esittämiisi väitteisiin itse valinnoista, haluan tuoda esiin joitakin faktoja suomalaisen yleisurheilun nykytilanteesta.

Kauden yhteenvetona voidaan jo tässä vaiheessa todeta, että kesän päätapahtumista Budapestin EM-kisoista ja 19-vuotiaiden MM-kisoista SUL:n asettamat joukkueet saavuttivat tavoitteensa. EM-kisajoukkue kokosi kolme mitalia ja yhdeksän pistesijaa. 19-vuotiaiden MM-kisoista joukkueemme saalisti 2 mestaruutta, viisi mitalia ja kuusi pistesijaa.

Tästä on vedettävissä pari yleistä johtopäätöstä:
1) Vaikka Budapestin EM-kisoissa etukäteen vahvat valttimme - miesten keihäs ja kuula eivät onnistuneet odotetulla tavalla ja tuoneet "varmoja" mitaleja, onnistuimme paikkaamaan epäonnistumiset ja yleisurheilun menestyskuva monipuolistui. Erityisesti on syytä mainita, että ensimmäistä kertaa nuoret yleisurheilijamme onnistuivat tavalla, johon heidän aiemmat tuloksensa juniorisarjoissa ovat viitanneet.

2) Suomen nuorten yleisurheilijoiden menestys on aivan erinomainen. Olemme maailman ehdottomassa huipussa. Sitä se on ollut koko 90-luvun. Pyrkimys on saada tämä menestystaso siirrettyä aikuisten sarjaan. Monet toimenpiteet on nyt viritetty tätä silmälläpitäen.

Arvioita tehtäessä on hyvä myös muistaa, että yleisurheilu on maailmassa yhdessä jalkapallon ja koripallon kanssa kaikkein levinnein laji. Näissä lajeissa kilpaillaan yli 200:ssa maassa.

On totta, että joissakin lajeissa kansainvälinen kärki on verrattain kaukana. Teemme tietenkin töitä menestyksen parantamiseksi koko ajan. Viime syksynä SUL käynnisti Yleisurheilu 2002-ohjelman, jolla pyrimme nostamaan koko maajoukkueemme pysyvästi Euroopan parhaiden joukkoon. Tämä puolestaan edellyttää menestymistä kaikissa yleisurheilun lajiryhmissä.

Valinta-
politiikasta

Yleisurheilujoukkueita valittaessa on käytössä kaksi erilaista järjestelmää: olympiajoukkueen yleisurheilijat valitsee Suomen Olympiakomitea ja MM- ja EM-kisajoukkueet SUL:n hallitus liiton valmennusjohdon esityksestä.

EM-kisoihin SUL lähettää perinteisesti suuren joukkueen. Käytännössä pyrimme antamaan lajin tasosta riippuen vähintään kunkin lajin suomalaisille mahdollisuuden osallistua kisoihin. EM-kisat ovat mielestämme oikea paikka arvokisakokemuksen hakuun. Kovuutta onkin haettava erityisesti tilanteessa, jossa kansainvälisen kilpailun kärki on mennyt monin tavoin GP-kisojen johdosta väärään suuntaan.

MM-kilpailuissa on käytössä tiukempi valintapolitiikka. Kansainvälisellä yleisurheiluliitolla (IAAF) on kisojen osanottajamäärän rajoittamiseksi kaksi tulosrajaa. Kovempi ns. A-sarja ja löysempi ns. B-sarja. SUL:n linja valinnoissa on se, että MM-kisoihin lähetetään käytännössä vain kovemman eli A-rajan tehneitä urheilijoita.

Budapestin EM-valinnoissa järjestäjien kisavaatimus oli huomattavasti lievempi kuin itse asettamamme ja noudattamamme taso. Valinnoissa noudatimme siis tiukempaa linjaa kuin mitä eri maat saattoivat noudattaa omissa valinnoissaan. Kansainvälisten kisajärjestäjien tarkoitus onkin mahdollistaa laaja osanotto-oikeus eri maiden urheilijoille.

Eri asia sitten on, olisiko Suomen linjan pitänyt olla vieläkin tiukempi. Mielestäni ei, koska erityisesti nuorille lahjakkaille urheilijoillemme on annettava mahdollisuus kehittyä kovissa kansainvälisissä kilpailuissa.

Eliittiurheilijoita
ei ole

Viittaustasi kallispalkkaisiin valmentajiin ja eliittiurheilijoihin en allekirjoita. Kaikkien ammattitaitoa on tietysti kaikin tavoin kehitettävä.

Suomalainen maajoukkuetason yleisurheilija saa vuosittain liiton tukea harjoitteluunsa kuitteja vastaan noin 10000-15000 markkaa. Arvokisamatkalta, jos hänet joukkueeseen valitaan, hän saa päivärahaa 50 mk/vrk.

Urheilijoiden henkilökohtaiset valmentajat, jotka tekevät työtä oman päivätyönsä ohella, eivät saa korvausta ja maksavat useimmiten itse omat matkansa.

Suomen Urheiluliiton omien valmentajien palkkauksessa noudatamme alan yleisiä tariffeja.

Yleisurheiluterveisin
Ilkka Kanerva
Suomen Urheiluliitto
Puheenjohtaja