Vanhempia vaivaa
välinpitämättömyys

Huomio kaikki teini-ikäisten vanhemmat! Pyydän Sinua 11-17-vuotiaan nuoren isää ja äitiä varaamaan ajastasi edes yhden tunnin teini-ikäisesi tulevaisuuden hyväksi.

Milloin ja missä?

Turun keskustassa; Kauppatorin ympäristössä, Aurajoen rannalla, Forum-käytävissä, perjantai-iltana noin kello 20.00-21.00. Se tunti voi avata silmäsi, ainakin toivon niin.

Todistin nimittäin jälleen kerran viime perjantaina miten etupäässä 11-15-vuotiaat nuoret täyttävät keskustan kadut ja puistot "hauskan pitoon". Heille nähtävästi sosiaalinen kanssakäyminen ja hauskanpito on jotakin muuta kuin mitä se todella on, nimittäin joka toinen nuori kulki kadulla joko pullo kädessä tai ilmiselvästi huumeita nauttineena.

Useilla oli nousuhumala parhaimmillaan siihen aikaan, mutta valitettavan useat olivat jo sammumispisteessä. En voinut olla tiedustelematta edessäni oksentavalta ja kompuroivalta koululaistytöltä, että oliko raukka vielä 12 täyttänyt, kun sain vastaukseksi, että hän on jo 15-vuotias ja, että "hän on jo niin iso, että hänelle kelpaa mies kuin mies!"

Itse olen kolmen teini-ikäisen äiti, ulkomailla 16 vuotta lasteni kanssa asunut, Suomeen viime kesänä palannut, enkä voi muuta kuin ihmetellä vanhempien välinpitämättömyyttä täällä Suomessa. Omat lapseni ovat kertoneet kuinka kavereilla ei ole aikarajoituksia viikonloppuisin ja vanhemmat jopa lähtevät mökeille ja jättävät lapset oman onnensa nojaan ja jotkut vielä ostavat lapsilleen juomat viikonloppubileisiin.

Minusta vanhempien pitäisi nyt pysähtyä ajattelemaan, miksi Suomen nuoriso on tässä pisteessä? Olisiko sittenkin syytä laatia lapsille turvallisuutta lisäävät säännöt, olla välillä jopa vähän "kurja" vanhempi ja kieltäytyä pullojen hankkimisesta... Olisikohan syytä myös koettaa ajatella omaa teini-ikäistä nuortasi ensin ja jättää vaikka omat viikonloppumatkat ja muut ilot väliin. Tiedän kokemuksesta, että juuri sinun teini-ikäisesi kaipaa huolenpitoasi!

Jos me vanhemmat teemme ensin kaiken voitavamme, niin eiköhän nykyisin monissa kouluissa vallitseva välinpitämättömyys kurin suhteenkin parane. Lapset ja nuoret tarvitsevat sääntöjä ja auktoriteettia.

O. Stevens