Naiseudella ei mitään arvoa

TS/Tuula Heinilä<br />Mistä johtuu, että mitä enemmän päättävissä elimissä istuu naisia, sitä enemmän naisten asioissa säästetään, kysyy kirjoittaja. - Tässä vielä Heidekenillä syntynyt vauva.
TS/Tuula Heinilä
Mistä johtuu, että mitä enemmän päättävissä elimissä istuu naisia, sitä enemmän naisten asioissa säästetään, kysyy kirjoittaja. - Tässä vielä Heidekenillä syntynyt vauva.

Naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta on hölisty joutavanpäiväisiä jo vuosikymmeniä. Tasa-arvo ei ole sitä, että mies tulee naisenkaltaiseksi ja nainen miehenkaltaiseksi. Ei ole tasa-arvoa se, että nainen saa toimia pappina tai armeijan palveluksessa kuten miehetkin. Eikä sekään, että mies hoitaa lapsia kotona kuten naiset aikoinaan.

Tällä hetkellä elämme maailmassa, jossa naisellisilla asioilla ei ole mitään arvoa. Miehinen maailma haluaa unohtaa kaiken naisellisen toisarvoisina asioina, kuten synnyttämisen, lasten- ja kodinhoidon ja tunteet. Jos rahasta tulee pulaa, ei ole epäselvyyttä keiltä ne otetaan.

TS kertoi 1.9. Salon aluesairaalassa olevan uhka sulkea esimerkiksi synnytys- ja naistentautien osasto kuukaudeksi ensi kesänä. Onkohan kukaan tullut ajatelleeksi vaikkapa Särkisalon perukoilta tai Somerolta supistuksineen synnyttämään lähtevää äitiä ja koko perhettä? Pitääkö kaikkien synnyttämään aikovien äitien todellakin joutua ahtautumaan samaan kiireiseen, muurahaispesämäiseen synnytystehtaaseen Turussa, missä tietenkin myös säästetään.

Ei ole kätilöitten vika, kun Turussa ei voi edes haaveilla laadukkaasta hoitotyöstä synnytyksissä. Äidit jäävät pakostakin heitteille, kun heille ei aikaa riitä tarpeeksi. Synnyttänyt äiti kuitenkin tarvitsisi kaiken mahdollisen tuen ja turvan välttääkseen synnytyksen jälkeisen masennuksen, joka voi pahimmillaan jättää pysyvästi sairaalakierteeseen koko perheen.

Mikäli todellakin halutaan edistää naisen asemaa tässä yhteiskunnassa, pitää kaikkien pientenkin synnytyssairaaloiden toiminta turvata joka ainoana päivänä vuodessa. Onneksi Salossa tuntuu riittävän tahtoa pitää valtakunnallisestikin hyvästä hoitotyön tasosta kuuluisa synnytysosastonsa auki vaikeanakin aikana.

Mistä johtuu, että mitä enemmän päättävissä elimissä istuu naisia, sitä enemmän naisten asioissa säästetään? Kuvittelevatko johtoportaassa olevat naiset olevansa enemmän miehiä kuin naisia?

Tasa-arvoinen nainen