Yleisurheilun tasoa nostettava

Lehtikuva<br />Tulokset kansainväliselle tasolle ensin ja vasta sitten isoille areenoille, ehdottaa kirjoittaja lääkkeeksi Suomen yleisurheilulle. - Viimeksi urheilijamme edustivat Suomea Budapestissä yleisurheilun EM-kisoissa, joista mm. Eduard Hämäläinen (vas.) toi kymmenottelusta hopeaa, vieressä Saksan Stephen Schmidt.
Lehtikuva
Tulokset kansainväliselle tasolle ensin ja vasta sitten isoille areenoille, ehdottaa kirjoittaja lääkkeeksi Suomen yleisurheilulle. - Viimeksi urheilijamme edustivat Suomea Budapestissä yleisurheilun EM-kisoissa, joista mm. Eduard Hämäläinen (vas.) toi kymmenottelusta hopeaa, vieressä Saksan Stephen Schmidt.

Olen mielenkiinnolla ja surullisena pannut merkille Suomen yleisurheilun tason. Mielestäni se on pikemminkin laskussa kuin nousussa.

Jos kisassa kuin kisassa ollaan kymmeniä sekunteja tai metritolkulla tai esimerkiksi seipäässä 30-40 cm alle jäljessä maailman huipusta, niin miksi edelleen tuijotetaan vain Suomen mestaruuksia ja karsintarajat alitetaan niin alas, että aina voidaan lähettää eliittiurheilijoita suurilla palkoilla kisailemaan pitkin maailmaa, kun ei kumminkaan pärjätä. Rahaa poltetaan järjettömästi.

Ilkka Kanerva & kumppanit ottakaa nyt järki käteenne ja vaatikaa suuripalkkaisilta valmentajilta & valmennettavilta maailman huippua sivuavia suorituksia ennen kuin lähetetään ketään edustamaan Suomea.

En ymmärrä, mitä iloa on uskon ja toivon varassa kerta toisensa jälkeen lähettää urheilijoita epäonnistumaan jopa toisinaan jonkin vanhan suorituksen varassa, kun on joskus pärjännyt. Eikä vaadita todellista näyttöä sen hetkisestä kunnosta.

Juoksijatkin lähtevät sillä varjolla, että, kun on kovia juoksijoita, niin tapahtuisi tämä ihme ja suomalainen juoksisi mitaleille. Millä ihmeellä, kun kerran tilastoaika on aina lyhyimmälläkin juoksumatkalla kymmeniä sekunnin osia huonompi kuin huippuaika, mutta joka ainoassa kisassa pitää olla keräämässä kilpailukokemusta.

Eikö sitä voisi täällä kotona ensin harjoitella niin kauan, että saavuttaa kansainvälisestikin hyväksyttäviä tuloksia ja vasta sen jälkeen lähdetään kilpailemaan eliittikisoihin.

Myöskin korvaustaso voisi olla hieman pienempi niin kauan, kunnes alkaa tuloksia näkyä. Sen jälkeen voidaan tietysti lahjoittaa tontteja ja taloja sekä rahaa, mutta siihen asti vähemmän eliittikisoja ja matkoja.

Tulokset kansainväliselle tasolle ensin ja vasta sitten isoille areenoille.

Markku Laihinen