Aitoa puhetta

Jos kansa saisi päättää, Suomen arkkipiispaksi valittaisiin Wille Riekkinen. (Kotimaa-lehden kysely 21.8.).

Eikä ihme, sillä Kuopion piispa Wille Riekkisellä on harvinaislaatuista karismaa: tv-ohjelmassaan Riekkinen osoitti, että hän kykenee pitämään Raamattua esillä tavalla, joka saa juron ja uskonnollisia ohjelmia yleensä kaihtavan suomalaismiehenkin lämpenemään. Wille Riekkinen vaikuttaa ihmiseltä, jota tavallisen kansan olisi helppo lähestyä.

Kirkon lähetystehtävää ajatellen tarvitsemme mielestäni arkkipiispan, joka kykenee - paitsi johtamaan omaa laumaansa - myös herättämään kiinnostusta kristinuskon ilosanomaa kohtaan maallistuneessa yhteiskunnasamme.

Wille Riekkinen elää toisessa avioliitossa. Joidenkin mielestä arkkipiispaksi ei sovi mies, joka on eronnut. Mutta nimenomaan tässä asiassa Riekkinen jakaa saman kipeän kokemuksen satojentuhansien suomalaisten kanssa. Hän varmasti tietää, millaista on kokea syvä epäonnistuminen tärkeimmässä ihmissuhteessa. Ehkä osittain juuri tämän kokemuksensa ansiosta Wille Riekkinen on niin aito, kun hän puhuu Jumalan armosta ja rakkaudesta rikkinäistä ihmistä kohtaan.

Mikko Kytövaara