Kirjoittajavieras Olli A. Manni:
Ei ainakaan sitä
-liike

Turussa on käytössä mielestäni järkevä järjestelmä, jonka perusteella sijoittaja voi anoa kaupungin omistamalle tyhjälle tai vajaakäyttöiselle tontille vuoden suunnitteluvarausta määrättyä tarkoitusta varten. Varaus ei sido kaupunkia vielä mihinkään, mutta antaa varaajalle mahdollisuuden rauhassa tutkia eri vaihtoehtoja tontin rakentamiseksi.

Ilmeisesti ajan henkeen kuuluu, että ennen kuin hanketta on edes tutkittu syntyy "ei ainakaan sitä" -liike. Varsinaisesti mitään vaihtoehtoja ei esitetä. Korkeintaan puhutaan kaupunkikuvasta yleisellä tasolla, esittämättä mitä todella pitää tehdä, kenen toimesta ja millä rahalla.

Kärjistetty esimerkki on kauppahallin viereinen tontti. Kaikki haluavat elävöittää Turun ydinkeskustaa, mutta jopa suunnitelmien tekemistä vastustetaan. Nykyinen poikkeuslupaan perustuva tilanne on kestämätön, asumiseen tontti tuskin on soveltuva, eikä muitakaan todellisia vaihtoehtoja ole vuosien mittaan esitetty.

Kiinteistö- ja rakennustoimenlautakunta päätti yksimielisesti myöntää suunnitteluvarauksen Finnkinolle elokuvakeskuksen suunnittelua varten. Hankkeen ulkonäkö ei ollut tässä vaiheessa ajankohtainen. Turun Sanomissa esitetty kuva on vain yksi hahmotelma, eikä välttämättä ollenkaan lopullinen ehdotus.

Lautakunnan kannan ratkaisi selkeästi keskustan kehittämisen halu ja kauppahallin näivettymisen estäminen. Lisää ihmisiä ja parkkipaikkoja on varmasti hyvä asia hallin kaupankäynnille. Päätöksessään lautakunta edellytti, että suunnitelmissa kauppahallin toimintaedellytykset turvataan myös rakentamisen aikana, jos niin pitkälle päästään.

Kaupunkikuvan osalta uskallan väittää, että yhtenäistä kuvaa ei voi millään saavuttaa. Pitää vain kysyä itseltään minkälainen muoto sopi parhaiten joukkoon, KOP-kolmio, kauppahallin suorakaide ja koulun neliö.

Lopuksi kommentti Humalistonkatu 14:sta liittyvään keskusteluun. Minusta on täysin hyväksyttävää suojella vaikka kaikki tontilla olevat hyvinkin huonokuntoiset rakennukset, jos on valmis myös vastaamaan kustannuksista. Nyt käytävä keskustelu olisi pitänyt käydä jo vuosia sitten, jolloin korjauskustannukset olisivat olleet kohtuulliset.

Puoltaessaan rakennusten purkamisanomusta kiinteistö- ja rakennustoimenlautakunnan enemmistö tiesi, ettei kaupungilla ole rahaa rakennusten ostoon, eikä edes käyttöä niille. Jos myöhemmin päädytään toiseen ratkaisuun, on se tehtävä omistajien kanssa sopimalla. Toisen omaisuutta tulee kunnioittaa, myös Turun kaupungin.

Kirjoittaja Olli A. Manni on Turun kiinteistö- ja rakennustoimenlautakunnan puheenjohtaja ja kaupunginvaltuutettu (kok).