"Nyt tässä talossa asuu pelko"

Viime tiistaina TS julkaisi laajan artikkelin "Turun Kuuvuorella puhkesi raju sota vuokrankorotuksista". Tuon sodan toisena osapuolena allekirjoittaneilla on aihetta täsmentää ja täydentää taistelukuvausta seuraavasti:

Pelko, josta otsikko puhuu, astui taloon kesäkuussa. Uusi vuokraisäntä Jyrki Lahtonen kiersi ensin pienet huoneistot, joista monissa asui iäkkäitä, vähävaraisia, yksinäisiä ihmisiä, heistä useat talossa 20-30 vuotta asuneita. Paperi, jonka hän löi pöytään, sisälsi tiedon, että vuokra ja vesimaksu yhteensä on nyt lähes tai yli kaksinkertainen, ja ellei asukas allekirjoita sopimusta 30.6. mennessä ja ala maksaa kivikovaa vuokraa, hän on pihalla vuoden viimeisenä päivänä.

Pelko levisi. Sekä vuokranantaja että hänen asiamiehensä Ari Lehti toivat muutamille asukkaille julki, että tavoitteena on nimenomaan tyhjentää koko talo tähänastisista vuokralaisista ja tehdä siitä paremmin tuottava opiskelija-asuntola, jossa yhteiskunnan rahoilla maksettu asumistuki mahdollistaa vuokrien noston yli kaksinkertaisiksi.

Monet talossa alistuivat, alistuivat siihenkin, että heidän toimeentulotukensa ohjataan suoraan vuokranantajan tilille. Monet muuttivat pois. Monet jäivät, osa heistä siksi, ettei heillä ollut mitään paikkaa, minne mennä.

Nämä ihmiset pyysivät apua allekirjoittaneilta, vaikka yksikään meistä ei ole aikeissa viipyä pitkään tässä talossa. Emme kuitenkaan voineet jäädä sivusta katsomaan sitä säälimättömyyttä, jolla naapureitamme, vanhuksia ja lapsiperheitäkin, kohdellaan.

Yritimme neuvotella Lahtosen kanssa. Jotta taloon saataisiin rauha, tarjosimme hänelle porrastettuja korotuksia, jotka olisivat nostaneet vuokraa kolmessa vuodessa yli 50 prosenttia. Sekin on paljon asunnoista, joita vuokranantaja ei ole korjannut kolmeen vuosikymmeneen. (Se on paljon myös talon ainoasta yksiöstä, jonka vuokra nyt on vain 780 mk kuukaudessa. Tuo yksiö on pieni, pimeä kolmannen kerroksen ja kolmannen luokan asunto hissittömässä portaassa. On vaikea kuvitella, että Turussa olisi ketään, joka suostuisi maksamaan siitä Lahtosen vaatimat 1780 markkaa/kk.)

Vesimaksua, jota Lahtonen korotti 1900 prosenttia, ehdotimme nostettavaksi kahdessa vaiheessa 65 markkaan. Olisimme voineet säästää aikaa ja paperia: vuokraisäntä ei tinkinyt vähääkään korotuksista eikä irtisanomisista.

Niille taloon jääville, jotka eivät alistuneet, ei ole enää muuta mahdollisuutta kuin pitkä ja kivinen tie: viedä asia käräjäoikeuteen, jotta he saisivat kohtuullisuuden vuokrankorotuksiin, irtisanomiset puretuiksi ja jonkinlaisen takeen siitä, että kesän 1998 tapahtumat talossa eivät toistu.

Kuuvuorenkatu 1:n asukastoimikunta
Ari Airo
Olli Miettinen
Kirsti Pirilä
Erik Suvitie