Sattuma heittelee kaupunkikuvaa

TS/Jonny Holmén<br />Kirjoittaja uskoo, että perusteellinen keskustelu Turun kaupunkikuvallisista tavoitteista vahvistaisi turkulaisten kotiseuturakkautta ja lisäisi myös uskoa poliittisten vaikutusjärjestelmien toimivuuteen. - Humaliston- ja Rauhankadun kulmatontille on kaavailtu kerrostaloja.
TS/Jonny Holmén
Kirjoittaja uskoo, että perusteellinen keskustelu Turun kaupunkikuvallisista tavoitteista vahvistaisi turkulaisten kotiseuturakkautta ja lisäisi myös uskoa poliittisten vaikutusjärjestelmien toimivuuteen. - Humaliston- ja Rauhankadun kulmatontille on kaavailtu kerrostaloja.

Turussa on jo vuosien varrella totuttu kamppailemaan kaupunkikuvan puolesta. Loppua tälle taistelulle ei vain valitettavasti taida olla nähtävissä. Kun Humalistonkadulla haluttaisiin kauniit rakennukset uhrata kerrostalojen alle, niin samalla jo Eerikinkadulla yritetään vanhojen, arvokkaiden rakennusten väliin ympätä täysin ympäristöään huomioimaton viihdekeskushökötys.

Jos tämänkaltainen liikemiespiirien anarkia pääsee määräämään, miltä Turku näyttää, voi vain todeta, ettei kaupunkisuunnittelusta ja kaupunkikuvasta vastuunkantamiseen kykeneviä tahoja Turusta löydy.

Kaupunkikuvallisen ajattelun alennustilaan on varmasti vaikuttanut jo pitkään jatkunut vanhojen rakennusten tuhoaminen ja kaupunkikuvan yksitotinen modernisointi, jolloin mahdollisuudet kokea Turun historiallisuutta ovat oleellisesti heikentyneet. Tällä kaupunkilaisten mielipiteistä piittaamattomalla kaupunkikuvan tuhoamisella vähennetään myös koko ajan uskoa demokraattiseen vaikuttamiseen.

Eerikinkadulle suunnitellun kaltaisia kötöstyksiä varten arkkitehdit on koulutettu sanomaan, miten "harmonisen jännitteisesti vanha ja uusi on onnistuttu sijoittamaan rinnakkain", vaikka selväjärkinen tavallinen ihminen näkee heti, että tässä on hajuvesi ja lihapullat sekoitettu keskenään pahemmalla tavalla.

Hyvät Turun päättäjät! Menetettyjä historiallisia katunäkymiä emme saa enää takaisin, mutta tulevaisuutta varten toivoisin perusteellista keskustelua Turun kaupunkikuvallisista tavoitteista, ja niin, että myös kaupunkiympäristön käyttäjien enemmistö voi siihen osallistua. Uskoisin, että tällainen mielipiteiden vaihto vahvistaisi turkulaisten kotiseuturakkautta ja lisäisi myös uskoa poliittisten vaikutusjärjestelmien toimivuuteen.

Suunniteltaessa Turun keskusta-alueen rakentamista, on yltiöyksilöllisten ufojen sijasta paneuduttava vakavasti kaupunkikuvaa eheyttävien toimenpiteiden miettimiseen. Eikä olisi varmaan pahitteeksi, vaikka Suomen vanhimmassa kaupungissa voisi kokea vielä vähän historian oksienkin havinaa.

Teuvo Ranki
rakennusarkkitehti,
turkulainen