Kansallismaisema ei kaipaa betonia

TS/Jari Laurikko<br />"Asfaltti ja betoni puristavat ylioppilaskylän entistä ahtaammalle ja liikenne tulee rasittamaan ympäristöä ja sen asukkaita entistä enemmän - puhumattakaan siitä, miten uudet massat ja tornit soveltuvat keskiaikaisen kirkon miljööseen", toteaa kirjoittaja Ikituurin rakennushankkeesta.
TS/Jari Laurikko
"Asfaltti ja betoni puristavat ylioppilaskylän entistä ahtaammalle ja liikenne tulee rasittamaan ympäristöä ja sen asukkaita entistä enemmän - puhumattakaan siitä, miten uudet massat ja tornit soveltuvat keskiaikaisen kirkon miljööseen", toteaa kirjoittaja Ikituurin rakennushankkeesta.

Ikituuri rakennettiin Turkuun aikoinaan kongressi- ja toimintakeskukseksi. Pari vuotta valmistumisen jälkeen se vuokrattiin hyvin halvalla kotimaiselle hotelliketjulle. Sen jälkeen se unohdettiin ja jätettiin tyhjäkäynnille; kukaan ei valvonut tahi kannustanut sen käyttöä ja hyötyä alueelliselle matkailuelinkeinolle. Laitoksen historia on mm selvitetty aika perusteellisesti Turun Sanomissa viime keväänä.

Tänä vuonna se myytiin, ehkä lopullisesti, mutta saatu hinta on vain murto-osa aiheutuneista kuluista, jotka ovat vuosien mittaan rasittaneet kaupungin talouttakin.

Uudet suunnitelmat poikkeavat alkuperäisestä siinä, että ensimmäisen ja rakennusluvan mukaisen tarkoituksen sijaan toiminnan pääpaino onkin viihdekylpylätoiminnassa, ei kongressimatkailussa.

Rakennusmassa kasvaa melkoisesti, parkkipaikat valtaavat koko entisen hiekkakuopan alueen ja tuleva vesiliukumäkitorni tuskin somistaa maisemaa. Asfaltti ja betoni puristavat ylioppilaskylän entistä ahtaammalle ja liikenne tulee rasittamaan ympäristöä ja sen asukkaita entistä enemmän - puhumattakaan siitä, miten uudet massat ja tornit soveltuvat keskiaikaisen kirkon miljööseen.

On selvää, että maisemaa pilattiin jo rautatien rakennusvaiheen aikana vuosisadan alussa ja 1970-luvun kongressikeskuskin miljöövaurioita enensi, mutta onko aivan pakko tärvellä perusteellisesti loputkin?

Kunnallinen päätöksenteko varsinkin kaavoitusasioissa ja rakennusluvissa edellyttää harkintaa, eri osapuolien kuulemista, aikaisempien päätösten ja yleisten kunnallisten säädösten noudattamista. Meniköhän nyt kaikki kirjan mukaan ja huomioitiinko kaikki prosessin edellyttämät tekijät?

Gaudeamus