Uskomatonta
esimerkin näyttöä

Kun maailmantalous narisee liitoksissaan eikä Suomikaan ole edes velkataakastaan selvinnyt, niin käsittämättömältä ja 'hasardihommalta' tuntuu eduskunnan lisärakennushanke. On vaikea ymmärtää kuinka poliitikot näyttävät tällaista tuhlaavaa esimerkkiä ja mallia kansalle. Vielä vaikeammaksi ymmärtämisen tekee se tosiasia, että he maksattavat laskun kansalla.

Kansan mielipide asiassa on Sauli Niinistöä tukeva: ei lisärakennuksia. Luulisi, että se velvoittaisi kansanedustajia, joiden ensisijainen tehtävä on kansan palveleminen ja sen ääntä kuuleminen. Nyt näyttää siltä, että tämä puoli on unohtunut ja edustajien omat edut ajavat kansan tahdon edelle. Ei ole ihme, että puolueiden arvostus on pohjalukemissa ellei peräti pakkasen puolella. Syytä siis on ja sitä ne voivat etsiä vain itsestään.

Eiköhän aleta nyt oikein joukolla järkiintyä ja aletaan karsia turhia hallintokuluja vähentämällä kansanedustajien määrää ensin vaikkapa 150:een ja sitten vähitellen 100:aan ja lisätään samalla todellista kansanvaltaa kansanäänestyksien muodossa.

Eihän näin pieni maa niin isoa joukkoa tarvitse. Korvataan määrä laadulla ja otetaan apuvoimaksi käyttöön kansalaisten aivoriihi. Se ei tule kalliiksi ja se voisi monessa asiassa ohjata nykyistä enemmän eduskuntaa viisaampiin päätöksiin. Nobel-palkitut tiedemiehetkin suosittelivat tätä mallia äskettäin tv:ssä.

Järki käteen