Pääkirjoitus 10.9. 1998:
Tulevaisuuden voi myös juoda

Tästä päivästä tulevaisuuteen on monta polkua. Joka polun päässä on erilainen tulevaisuus. Millaisen tulevaisuuden haluamme, on kysymys, jonka vastaukseen pyritään vaikuttamaan.

Tulevaisuus päätetään tänään, on sanonta vuosien takaa. Sen sanoma on: nyt tehdyt valinnat vaikuttavat vuosien päähän ja vuosien päästä.

Vaikka maapalloistuminen, muutosten nopeus ja yllättävyys ovat tehneet tulevaisuuden ennakoinnista vaikeampaa, moni asia on yhä kuin ennen: omaan tulevaisuuteensa voi jokainen vaikuttaa.

Stakesin tutkimusprofessori Matti Rimpelä on viime vuosina kartoittanut hyvinvointiyhteiskuntamme pahoinvointi-ilmiöitä. Tulokset ovat surullisia. Alkoholisoituneen miesvoittoisen märkäpään perintöä kantavat nuoret, jopa lapset.

Viime vuosikymmenen puolivälistä lähtien lasten juopottelu on yleistynyt. Viime vuosina alkoholin käyttö on kasvanut. Toistuvasti juopottelevia lapsia on tuhansia.

Viime keväänä Turussa tehty kysely osoittaa kahdeksasluokkalaisten juomisen lisääntyneen. Joka kuudes kahdeksas- tai yhdeksäsluokkalainen kertoi käyttävänsä alkoholia kerran viikossa tai useammin.

Lähes joka viides vastaaja kertoi olleensa yli kymmenen kertaa tukkihumalassa. Tuloksesta on luettavissa ainakin se, että ensikerrasta ei opittu. Tolkku menetettiin toistuvasti.

Kun alkoholin viemän tolkun rinnalle otetaan huumeet, lääkkeet ja sekakäyttö, saadaan lopputulokseksi entistä sekavampaa käyttäytymistä. Eroa poikien ja tyttöjen välillä ei enää ole.

Miksi nuori juo? Yhtä oikeaa vastausta ei ole. Pahoinvointi purkautuu monella tavalla. Koti ja sen ilmapiiri ovat tärkeitä. Jos lama on kaatunut ennestään ongelmaiseen kotiin, nuori löytää kotinsa kaduilta. Seura vie.

Matti Rimpelä on valitettavan oikeassa muistuttaessaan, että heikoilla oleva nuori tarvitsee eniten luotettavan aikuisen tukea. Jos sellaista ei kotoa löydy, opettaja tai joku muu aikuinenkin käy. Minkään laitoksen luukku ei luottoihmistä korvaa.

Kunnissakin rahasta on tullut kaiken mitta. Säästövimmassa syödään myös tulevaisuutta. Nuoria tukevaa suojaverkkoa on säästetty reikäiseksi.

"Eivätkö päättäjät ymmärrä, että lasten ja nuorten kohdalla pitää toimia heti, eikä sitten joskus, kun lapsi on jo menetetty. Myöhemmin näistä lapsista lankeaa kunnille aivan toista luokkaa olevat kustannukset", Rimpelä vetoaa.

Kysymys on nuorten tulevaisuudesta. Se kyetään pilaamaan jo hyvin nuorena. Se voidaan myös pelastaa, jos siihen annetaan mahdollisuuksia niille, jotka välittävät. Heitäkin onneksi on.

Nuorten juomisen yleistymistä edesauttaa myös aikuisten esimerkki. Kaikkien taiteiden yöt ja muut joukkotapahtumat, joiden näkyvintä oheisantia ovat olutjuottolat, näyttävät nuorille mallia siitä, miten iloa irrotetaan.

Mallia sovelletaan käytännössä paitsi yhteisissä juhlissa myös nuorten omissa juhlissa, esimerkiksi koulujen päättymis- ja alkamisjuomingeissa.

Kiellot eivät ole ratkaisu. Esimerkistä on apua. Tärkeää kuitenkin on, että jokainen nuori voisi tuntea, että hänestä välitetään.