Maalaismarkkinat
onnistuivat

TS:n 7.9. Turun Maalaismarkkinoita koskevassa jutussa oli asiavirheitä, joista haluamme kohteliaasti tiedottaa:

1. Kyseessä eivät olleet ensimmäiset Turun Maalaismarkkinat. Ensimmäiset järjestettiin samalla paikalla 8.3.1998 hyvällä menestyksellä huonosta säästä huolimatta.

2. Maalaismarkkinat on tapahtuman nimi aivan kuten vaikkapa Silakkamarkkinat. Maalaismarkkinoilla on etusija itse tehtyjä tai kasvatettuja tuotteita myyvillä kauppiailla, mutta mukana on myös perinteisiä tori- ja markkinakauppiaita.

3. Artikkelissa väitettiin, että pääosa markkinoilla myynnissä olleista tuotteista oli teollisesti tuotettua tavaraa. Maalaismarkkinoilla oli alkutuottajia n. 20 prosenttia, käsityöläisiä 40 prosenttia ja loput 40 prosenttia hyvin monenlaisia pienyrittäjiä.

4. Artikkelissa sanottiin, että markkinoilta ei olisi ollut saatavana maalaisjuustoa tai limppuja. Molempia oli saatavana vieläpä useammasta myyntipisteestä.

5. Myös järjestäjät toivoivat hartaasti alkutuottajien suurempaa osuutta ja tekivät ja tekevät jatkossakin tämän eteen lujasti töitä. Tämä vuosi on vain ollut poikkeuksellisten sääolosuhteiden vuoksi hyvin useilla maaseutuyrittäjillä katovuosi tai sadonkorjuu on ainakin runsaasti tavallisesta myöhässä. Tämä ei ole voinut olla heijastumatta myös Turun Maalaismarkkinoiden sisältöön.

6. Tapahtuman vastuullinen järjestäjä, Markkinaperinteen tuki ry, on valtakunnallinen tori- ja markkinakaupan järjestö, jolla on jäsenistöä myös Turun seudulla.

7. Ihmettelemme suuresti Turun alueen villiä kirpputoritoimintaa. Maalaismarkkinoiden pitopaikan vieressä piti olla Kodin Anttilan alakerrassa ja pihalla kirpputori. Hämmästyksemme oli suuri kun ns. kirpputorille ilmestyi pilvin pimein uuden tavaran kauppiaita. Meillä ei ole todellakaan mitään kirpputoritoimintaa vastaan, mutta mielestämme uuden tavaran myyjät, varsinkaan ne jotka pyrkivät hyötymään Maalaismarkkinoiden siivellä, eivät todellakaan kuulu kirpputorille. Vielä kun kirppisalue laajeni hallitsemattomasti aivan Maalaismarkkina-alueeseen kiinni peittäen mm. ajoreitin paikoitusalueelle ja vieressä toimivalle huoltoasemalle, niin ei ihme, että yleisöllä oli vaikeaa erottaa mistä markkinat loppuivat ja kirppis alkoi.

8. Paikoitustilaa oli runsaasti vapaana koko ajan n. 500 metrin kävelymatkan päässä esim. Citymarketin paikoitusalueella. Kävijämäärä tapahtumassa oli kyllä niin suuri, että vilkkaimpaan aikaan ei teiden ruuhkautumiselta voinut välttyä.

Kaikesta huolimatta uskomme, että Maalaismarkkinoilla oli mukavaa niin asiakkailla kuin kauppiaillakin, niin runsaasti olemme saaneet tapahtumasta positiivista palautetta.

Ari Kallas
Markkinaperinteen tuki ry:n
puheenjohtaja