Uuteen poliittiseen
kulttuuriin

Päätoimittaja Aimo Massinen on Päivän pistot -kolumnissaan (TS 5.9.) käsitellyt nuorsuomalaista visiota. Vaikka Massinen ei näytä sitä huomanneen, tänä päivänä tunnustetaan mielestäni aika yleisesti, että ay-liike Suomessa on saanut suhteettoman paljon poliittista valtaa. Se on kuitenkin palkansaajien etujärjestö, joka ei ole parlamentaarisissa demokraattisissa vaaleissa saanut kansalta valtakirjaa. Voiko tällaisen tosiasian esilletuominen olla uhoamista, kuten Massinen väittää? Mielestämme ay-liikkeellä on tietenkin oma asemansa työelämän vaikuttajana.

Massisen käsitykset puolueemme ohjelmasta ovat kovin virheellisiä. Ohjelmamme on kolmikantainen: perusturva - tasavero - toimivat työmarkkinat. Näiden avulla ei suinkaan pyritä purkamaan pohjoismaista hyvinvointia, vaan paremminkin varmistamaan toimiva ja turvallinen yhteiskunta myös tuleville sukupolville. Tasavero takaisi sen, että tekeminen kannattaa aina. Perusturva taas sen, että ketään ei jätettäisi heitteille.

Massisen näkemys nuorsuomalaisista ja heidän ehdokkaistaan "höynähtäneinä" kertoo surullista tarinaa vaikeudesta ymmärtää demokratian perusolemusta. Uusilla, pienilläkin puolueilla täytyy olla oikeus esittää näkemyksiään ja asettua ehdolle vaaleissa. Valta sokaisee - mutta äänestäjät päättävät! Äärioikeistolaisiksi nimittely tuntuu jo surkuhupaisalta ja tuo mieleen neuvostoaikaisen suomettuneen kirjoittelun lehdistössä. Vanhoista asenteista tuntuu olevan vaikea päästä eroon!

Tellervo Mutala
yrittäjä, Loimaa
Nuorsuomalaisen puolueen
puoluehallituksen jäsen